Home

Nieuws
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 april is trainer Jurg van der Wel toegesproken. Voorzitter Frank van Esch gaf aan dat Jurg waarschijnlijk de oudste atletiektrainer van Nederland is. Hij wordt in juni 85 jaar. Frank meldde dat het bestuur er trots op is dat Jurg nog met zoveel enthousiasme en flair de trainingen geeft. Op woensdagavond komt Jurg altijd enthousiast aanfietsen. Frank overhandigde een mooie bos bloemen aan Jurg. 

Een groot aantal atleten uit zijn vaste hardloopgroep op woensdagavond, was aanwezig. Twee van hen spraken Jurg toe. Jan Brantjes en Hanneke de Groot. Hanneke loopt al lang bij Jurg. We delen graag haar toespraak:

Toespraak Hanneke de Groot

Jurg houdt van gezelligheid
"Zo'n kleine 30 jaar geleden ben ik gestart met hardlopen. Mijn man Kees liep al enige tijd op dinsdagavond waar Jurg trainer was. Lekker rennen, loopscholing, dynamische oefeningen en dat onder professionele begeleiding. Aangezien het een groep was met een leuke klik, werd er na de training nog even nagezeten aan de bar. Met voor de lopers een koud biertje en voor Jurg een 'jonkie'. Die fles jonge jenever stond de hele week al voor Jurg klaar in de koelkast. Maar gezelligheid kent geen tijd, dus de groep bleef regelmatig tot middernacht zitten." 

Sociale groep
"Inmiddels heeft Jurg het stokje overgedragen aan een nieuwe lichting trainers voor de dinsdagavond. Maar de basis voor een functionele en gezellige training was gelegd. Kees is nog steeds één van de trouwste lopers op de dinsdagavond en wil geen training overslaan. 
Dit klonk voor Hanneke allemaal erg gezellig, dat wilde ze ook wel. Maar met in die tijd haar kleine kinderen, kon ze niet op dinsdagavond gaan trainen. Dus ze meldde zich aan voor de woensdagavond bij de zogenaamde recreantengroep, dat was een grote groep van 40 mannen en vrouwen. Inmiddels is deze groep gereduceerd tot circa 17 hardlopers, waarbij Tineke Res het langste actief is in de groep. het is een fijne groep, waarbij wel en wee gedeeld wordt met elkaar. En als je een keer niet kunt trainen, dan deel je dat via de app."

Traktaties in de groep
"De wekelijkse borrel, waar de dinsdagavond groep om bekend staat, is er op de woensdagavond nooit gekomen, maar eens per maand dan drinken de lopers koffie en thee en staat er taart op tafel, want er is altijd wel iemand jarig geweest die trakteert. 
Op mooie zomeravonden nodigt Jurg wel eens de groep uit om bij hem in de tuin te komen zitten na de training. Dan kwam er na de koffie/thee wel een wijntje of biertje op tafel. Dat waren mooie avonden!"

Fitheid van Jurg
"Hanneke spreekt uit dat ze hoopt nog lang deel te mogen uit maken van Jurgs woensdagavondgroep. Aan de fitheid van Jurg zal dat niet liggen. Dertig jaar geleden zwiepte hij zijn been al zo hoog tot de bovenkant van een deur, en hij is er trots op dat hij dat nog steeds kan doen. Als er nieuwe leden komen bij de woensdagavond groep, dan demonstreert hij dat graag even."

Toespraak Jan Brantjes 
Jan Brantjes traint al tien jaar bij Jurg in de groep. Ook hij spreekt Jurg toe: "De instructies die Jurg geeft aan het begin van de training (inlopen langs de ijsbaan, naar de bankje van Wim, via het boetje en dan naar de sloot) zijn voor nieuwe hardlopers in de groep niet altijd duidelijk. Dan lopen ze achter Jan aan en Jurg volgt op de fiets. Het inlopen gebeurt soms ook op de atletiekbaan, bijvoorbeeld drie rondjes, waarbij de snelste lopers nog een stukje doorlopen en dan weer de rest van de groep ophalen. ‘Even op m’n briefje kijken’ zegt Jurg vervolgens, en het loopprogramma kan van start.

Jan heeft één ding goed onthouden van alle jaren dat hij bij Jurg traint. Jurg geeft namelijk graag complimenten, hij meldt zijn lopers ‘iedereen doet het goed’. Ook waarschuwt Jurg zijn lopers dat als hij gezien zijn leeftijd gekke dingen gaat zeggen, ze het eerlijk tegen hem moeten zeggen, dan stopt hij ermee. Maar zolang de lopers hem niet zat zijn, blijft hij graag de trainingen geven op de woensdagavond."

   

De toekomststoel

15 april 2024
De Toekomststoel is een lege stoel die overal waar besluiten genomen worden de toekomst vertegenwoordigt. Steeds met de vraag: “Hoe zal dit besluit uitpakken voor de toekomstige generaties?” Het idee komt uit Jan Terlouws boek: “Het hebzuchtgas”, een sprookje voor jong en oud.
De Grootouders voor Klimaat hebben de Toekomststoel op de kaart gezet. De leus is: Geef toekomstige generaties een stem.
 

Initiatief Klimaatburgemeesters
Als Klimaatburgemeesters van de gemeente Castricum vinden de initiatiefnemers, Theo Versteegen en Marleen Heeman (Klimaatburgemeesters Castricum), het een pracht idee om ook bij AV Castricum de Toekomststoel te introduceren. Theo is al jaren een enthousiaste deelnemer aan de Strand- en Duinlopen die wij elke winter organiseren. 

 

Aanbieden Toekomststoel aan de gemeenteraad

In de aankomende Nationale Klimaat Week 2024, van 11 t/m 18 november, gaan Theo en Marleen, het liefst samen met een jeugdklimaatburgemeester, een Toekomststoel aan de gemeenteraad aanbieden. Een stoel die symbool staat voor de vraag:” Is dit besluit ook goed voor de generatie(s) na ons?”

Voordat de stoel wordt aangeboden aan de gemeenteraad, gaat de stoel langs allerlei organisaties: scholen en sportverenigingen, de bibliotheek en bedrijven. Op die plekken staat de stoel een of twee weken. Op die locaties mogen kinderen een klein stukje van de stoel, naar eigen inzicht, versieren.

Aan de kinderen wordt de vraag gesteld: Wat heb jij nodig om vrij, blij en gezond op te groeien?

 

Ideeën van jeugd voor een beter klimaat
Overal waar de klimaatstoel staat, kunnen posters met leuzen en wensen, tekeningen en vragen aan bestuurders worden bedacht. Er reist een schriftje met de stoel mee waar dit in opgeschreven kan worden. De resultaten worden meegestuurd met de stoel. Zo wordt het idee bekend en breed gedragen als de Toekomststoel arriveert in de gemeenteraad.

 

 

Bij alle wedstrijden heb je juryleden nodig; mensen die er voor zorgen dat de atleten hun wedstrijden kunnen doen. Een wedstrijd kan niet gehouden worden zonder vrijwilligers. Taken van de juryleden zijn bijvoorbeeld meten bij verspringen, uitslagen noteren bij hoogspringen tot aan het noteren van aankomstvolgordes bij de lange afstanden.

Na een serie van 3 workshops in de afgelopen weken heeft AV Castricum er weer een aantal juryleden bij. Iedere avond een stukje theorie, en daarna vooral kijken, ondervinden en meten op de baan maakten onderdeel uit van het programma. De cursusleider was Ton Moes, die met groot enthousiasme de kneepjes van het jureren heeft bijgebracht aan de cursisten.

Bestuur en wedstrijdorganisatie van AVC zijn enorm blij dat deze mensen zich hebben opgegeven voor deze cursus, en het juryteam willen komen versterken. Door hulp van nieuwe juryleden kunnen we bij AVC wedstrijden voor jong en oud blijven organiseren.
Op zondagmiddag 7 april was de boekpresentatie van Kees Rootjes. Veel AVC-leden kennen Kees, hij heeft jarenlang getraind bij ons, was lid van de Technische Commissie. Veel leden kennen hem ook als (sport)fysiotherapeut waarbij hij zijn eigen praktijk had.
Hij heeft enorm veel kennis opgedaan tijdens zijn werk en die kennis heeft hij gebundeld in een omvangrijk boek. Oud AVC-lid en freelance journalist Cees Banning en inspanningsfysioloog Pieter Snijders hebben met Kees Rootjes samengewerkt om het boek tot stand te laten komen. 

Michel Butter
Op 7 april fietste de kleindochter en renden de andere kleinkinderen van Kees Rootjes op de atletiekbaan naar de finish, waar Michel Butter het eerste exemplaar in ontvangst nam.
 
Michel Butter vertelde dat hij na zijn topsportcarrière als hardloper het fietsen pas goed ontdekte. Hij merkt dat het hem goed hielp om zijn conditie goed te houden. Zijn marathontrainingen gingen beter dan gedacht, omdat hij dankzij het fietsen in topconditie bleef. Hardlopen is beperkt qua duur en fietsen kost veel tijd, de combinatie is voor fysieke belasting een mooi alternatief. Dankzij de combinatie heeft Michel nog de limiet behaald voor de Olympische spelen. Michel is ervan overtuigd dat als je een lange hardloopcarrière hebt gehad je een goede basis hebt die je via fietsen verder versterkt. Dat was een interessante ontwikkeling voor hem. Hij is veel blijven fietsen en heeft veel met Kees Rootjes gesproken over de combinatie fietsen en lopen.
Michel sloot af door alle aanwezigen nog veel hardloop- en fietsplezier te wensen. 

Fartlek - 'vaartspel'

04 april 2024
Fartlek - dit betekent letterlijk vertaald 'vaartspel'.
Opleider Mette van der Ven van de Atletiekunie verzorgde zaterdag 30 maart een interessante bijscholing over dit onderwerp. Namens de juniorentrainers deden Jacqueline en Janine mee aan de bijscholing, en namens de loopgroepen deden trainers Piet Hein en Monique mee. Daarnaast waren er nog een flink aantal trainers van andere verenigingen te gast. De Atletiekunie had onze baan uitgekozen - voor de pilot van deze nieuwe bijscholing - vanwege de mooie ligging in het bos. Want het bos is natuurlijk ideaal voor een fartlek training.

De belangrijkste tip die de trainers meekregen was 'gebruik je creativiteit en maak gebruik van alle materialen/objecten die je tegenkomt'. Natuurlijk hoorden er praktijkopdrachten bij deze bijscholing. Zo had Piet Hein had oefening voorbereid in het bos; eerst in pittig tempo de heuveltjes op achter de ijsbaan en daarna in groepjes een ronde langs het hek hardlopen in rustig tempo. Bij elke pylon ging de achterste atleet op kop lopen. 

Een andere leuke oefening werd gedaan in het speelbos. Daar werden er 5 hoedjes neergelegd. Elk hoedje stond voor aantal punten. Er werden 2 groepen gemaakt, de atleten van ieder groepje probeerden zoveel mogelijk punten te behalen door naar een hoedje te lopen en vervolgens naar centraal punt terug te gaan en weer naar een hoedje toe te lopen. Het verste hoedje van centrale punt gaf natuurlijk de meeste punten. Na 6 minuten lopen werden de behaalde punten per groep bij elkaar opgeteld.

Maar ook op de atletiekbaan zelf kun je een fartlek training geven. Monique en Jacqueline werkten de praktijkopdracht als volgt uit: midden op het veld is een centraal punt. Op het veld zijn vier objecten, bijvoorbeeld de polshoogbak en een voetbaldoel, waar atleten naar toe kunnen lopen. De volgorde mogen ze zelf kiezen. Bij elk object wordt een oefening gedaan: touwtje springen, jumping jacks, oefening met gewichtjes en een oefening met kettlebell-swing. Dit gedurende 12 minuten.

Wat je als atleet tijdens je eigen hardlooprondje kunt doen:
Versnellen op heuvels of aan de hand van andere landschapselementen • Sprinten van de ene naar de andere lantaarnpaal en rustig joggen tot de volgende lantaarnpaal (ook toegepast met bomen of brievenbussen) • Een aantal minuten of seconden sneller lopen dan normaal • Muziek gebruiken en tijdens het refrein of bepaalde liedjes versnellen • Versnellen in zand of modder • Toevoegen andere bewegingsvormen (huppel, skipping, sprongetjes, …) 

Onze trainers hebben veel inspiratie opgedaan. 


   




 
Bij de groep Blijf-Fit weten ze wat gezelligheid is. Ze vieren de verjaardagen van de leden graag met deze hele groep. Zo ook half maart, waar het clubhuis door onder andere Irma Straver gezellig werd gemaakt en de deelnemers na hun training genoten van koffie/thee met een lekker gebakje.
De Blijf-Fit groep traint al jaren op zaterdagochtend van half negen tot 10.00 uur in de duinen, onder de bezielende leiding van Wim Behrens. 
Vanaf 6 april zal de bar van het clubhuis geopend zijn (tussen 9.00 en 12.00 uur), zodat leden en ouders/verzorgers van jeugdleden een kop koffie of thee kunnen drinken. De bar wordt door vrijwilligers bemand. Op zaterdagochtend 6 april bieden we het eerste kopje koffie/thee gratis aan. Kom je gezellig even langs voor of na je training? 

Op zaterdag 27 april (Koningsdag) is de kantine niet open.

Vrijwilligers
Vind je het leuk om af en toe een uurtje te helpen achter de bar? Meld je dan aan. > lees meer

Paastraining pupillen

30 maart 2024
Rondom de atletiekbaan van AVC werden op zaterdagochtend 30 maart, tijdens de pupillentraining, opvallend veel hazen gesignaleerd. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om paashazen! De pupillentrainers hadden in het kader van de paastraining allerlei leuke spelletjes bedacht met springende en rennende hazen in de hoofdrol.

Zo hielden de jongens en meisjes C pupillen van trainster Inge een heuse eierrace op de zandvlakte. Wat de pupillen ook goed konden, was het zoeken van eieren, op en rond ons atletiekveld. In een mum van tijd wisten ze alle eieren op te sporen, en dat waren er een heleboel! Na afloop van de training, was er een gezellige paastafel met limonade en paaskoekjes. En natuurlijk mochten de pupillen paaseieren mee naar huis nemen. Kortom, het was weer een gezellige boel bij AVC! 
Maandag 25 maart was het tijd voor de jaarlijkse jurybijeenkomst: zo'n 20 AVC juryleden en vrijwilligers zijn bijgepraat door Ton Moes, bestuurslid van AVC namens de wedstrijdorganisatie.
Ton blikte kort terug op het wedstrijdseizoen 2023, en keek vooruit naar het komend seizoen: Zo staat ons een uitdaging te wachten vanwege het groot onderhoud aan de atletiekbaan, maar het is toch gelukt om een mooie wedstrijdkalender samen te stellen. Op dit moment worden zo'n 12 nieuwe juryleden opgeleid bij onze jurycursus, zodat we bij de komende wedstrijden hopelijk volle sterkte zijn. Tijdens de clubkampioenschappen op 5 oktober wordt de vernieuwde baan feestelijk in gebruik genomen, een mooi vooruitzicht! 

Verder deed Ton een oproep voor versterking voor de materiaalploeg. Op dit moment zijn Sam en Wim onze materiaalmannen, die er bij wedstrijden voor zorgen dat de baan en wedstrijdmaterialen picobello in orde zijn. Met z'n tweetjes is de bezetting te krap. Meer info nodig, of vind je het leuk om hen te versterken, stuur een mailtje naar jurycoördinator@avcastricum.nl of spreek Wim Res even aan op de baan.

Onze wedstrijden zoals de Duinlopermeeting en onze Winterwerpwedstrijd zouden we graag voorzien van een World Athletics Label. Hierdoor worden de wedstrijden interessant voor de betere atleten, omdat er punten te behalen zijn in de World Ranking en omdat prestaties geldig zijn voor toelatingseisen en limieten voor nationale en internationale toernooien. Hier zijn we als vereniging nog niet helemaal klaar voor, wat nodig is zijn meer wedstrijdofficials en dan met name scheidsrechters. Vind je het leuk om de opleiding tot scheidsrechter te doen, laat het weten via jurycoördinator@avcastricum.nl of spreek Ton Moes even aan als je 'm ziet.

De avond werd afgesloten met een toelichting op de aanpassingen in de wedstrijdreglementen. Ton had zoals altijd weer een aantal interessante filmpjes, en niet te vergeten het jaarlijkse 'petje op, petje af' spel.

Het was een interessante en gezellige avond, die werd afgesloten met een hapje en drankje aan de bar! Op naar een mooi wedstrijdseizoen; de juryleden en wedstrijdorganisatie zijn er klaar voor!

Wedstrijdagenda thuiswedstrijden zomer 2024:
  • 20 april pupillencompetitie 
  • 29 mei Duinlopermeeting
  • 5 oktober Clubkampioenschappen (met opening van de nieuwe baan en clubfeest)
De AVC Winterwerpwedstrijd van 3 maart was een een groot succes en zal komend winterseizoen zeker terugkomen. 

Sponsoren/Partners
Over onze sponsoren
Kalender
zaterdag 20 april
Activiteit Pupillen competitiewedstrijd AV Castricum
zaterdag 4 mei t/m zondag 5 mei
Activiteit Bevrijdingsvuurestafette Clubhuis AV Castricum
zaterdag 18 mei
Activiteit Start to Run-cursus (voor beginnende hardlopers) 09:30 - 10:30 Clubhuis AV Castricum
zaterdag 25 mei t/m zondag 26 mei
Activiteit Pupillenkamp Clubhuis
woensdag 29 mei
Activiteit Duinlopermeeting AV Castricum
ZOEKEN OP DE SITE
Word jij ook vriend van AVC?
Volg onze vereniging
   Facebook

   Instagram
Terug naar boven