Nieuws

Berenloopweekend Terschelling 2018

11 november 2018 door Nanda Zonjee
www.avcastricum.nl
De Berenloop is een hardloopwedstrijd, die jaarlijks in de maand november op Terschelling wordt gehouden.

De loop werd voor het eerst gehouden op 26 oktober 1997 als samenwerkingsverband tussen SV Friesland en Stichting Promotie Brandaris. De marathon was oorspronkelijk bedacht als afsluiting van themajaar "400 jaar Willem Barentsz". De loop ontleent zijn naam aan Willem Barentsz, die in 1596 via het noorden naar Azië wilde varen. Hij kwam hierbij vast te zitten bij Nova Zembla en overwinterde door op ijsberen te jagen. Bij de eerste loop werd er gehoopt op 400 deelnemers, maar er stonden uiteindelijk 800 deelnemers aan de start. Het deelnemersaantal klom in 2018 tot zo'n 6000 deelnemers aan de halve marathon, 600 deelnemers aan de hele marathon en 3000 deelnemers aan de 5 km en 10 km.
 

Aan mij de eer om mijn eerste editie van het Berenloopweekend een verslag te schrijven!

Bij de 22e editie van de Berenloop  was  AVC goed vertegenwoordigd. Een groep van 17 atleten trok met elkaar op. We hebben elkaar kunnen aanmoedigen en de nieuwelingen werden welkom geheten bij aankomst van de boot! Iedereen zat/sliep/at op verschillende locaties maar er werden ook gezellige gezamenlijke bijeenkomsten georganiseerd.

Zaterdag liep de jeugd en een aantal dames een Kleintje Berenloop. Tot onze verrassing was ook Judith Peterink aanwezig op het eiland en zij nam plaats op de tweede tree van het ereschavot! Er werd door de overige deelnemers flink gefotografeerd en aangemoedigd.
 

Joost van der Linden had die zaterdagavond een goed diner geregeld bij zijn slaaplocatie, de StayOkay. We hebben met z’n allen gegeten, waaronder een aantal deelnemers voor de zondag nog wat koolhydraten probeerde te stapelen met grote borden pasta.
 

Zondag was wederom een wedstijddag. Nu kwam het er vooral voor de mannen op aan en wist D-junior Sepp Schulte in de ochtend een tweede plek te bemachtigen bij de Jeugdloop! Erg knap, omdat hij de dag ervoor al de 5 km had gelopen en daar een 12e plaats bereikte (terwijl hij tegen volwassen atleten liep!) met een tijd van 20.53.
 

Het hoogtepunt was wel de halve marathon (de Berenloop) die een flink stuk van het eiland beslaat. De omstandigheden waren goed (beetje wind en wat zon), niet teveel heuvels en geen lange strandtocht (natuurlijk wel een flinke klim van het strand af!).

Tijdens het hele weekend verscheen de AVC beer verschillende malen ten tonele.  Hij was onze trouwste supporter en heeft alle prijsuitreikingen mee mogen maken. De vlag van AVC was tijdens het parcours en bij de finish prominent aanwezig.
 

De afterparty in de stacaravan van Annette IJzer, Toby en Sepp Schulte op camping Cnossen was goed georganiseerd. Terwijl de laatste deelnemers nog aan het feestvieren waren, moesten sommige eilandgasten alweer met de boot terug. Er was wederom een tweede plek! Ditmaal kwam de eer aan Kees Vrolijk toe, die met muziek en polonaise in de vertrekhal van de rederij werd geëerd met zijn derde plaats bij de mannen in de categorie 50 tot 59 jaar. 

Het weer was dit weekend fantastisch, de locatie geweldig de vaste kern zeer gastvrij en ik kan alleen maar iedereen van harte uitnodigen om volgend jaar aan te sluiten bij een zeer leuk hardloopevenement en gezellig weekend!


Deelnemers vanuit AVC
1200 meter Jeugdloop
D-junior Sepp Schulte - 2e plaatsKleintje Berenloop 5 km
D-junior Sepp Schulte 20.53
Mirjam van der Linden
 

Kleintje Berenloop 10 km
Judith Peterink 43.38 - 2e plaats
Frank Jan Borst 53.14
Annette IJzer 1.01.49
Paula Vrolijk-de Vries 1.01.49
Nanda Zonjee 1.05.24
 

Berenloop 21 km
Kees Vrolijk 1.23.03 - 3e plaats
Jeroen Kuipers 1.39.13
Joost van der Linden 1.56.38
William Hoedjes 2.02.44 

 

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beer Cas woont in het AVC clubhuis en gaat graag als mascottebeer met de pupillen mee naar wedstrijden. Als een pupil een prijs… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven