Nieuws

Butter en Anderiessen plaatsen zich voor EK Cross

26 november 2018 door Paula Vrolijk - de Vries

TILBURG – Al jarenlang staat de Warandeloop bekend als het selectiemoment voor de EK cross. Dit jaar vond deze, net als vorig jaar, plaats op het diverse en technische parcours van de Beekse Bergen, waar op 9 december de befaamde Europese kampioenschappen cross worden gehouden. De wedstrijden werden gekenmerkt door een hoog niveau, aangezien iedereen een startbewijs wil afdwingen voor de EK cross in eigen land. Veel atleten van TDR stonden aan de start, twee tickets het gevolg.

Senioren lange cross

Bij de mannen senioren was het Michel Butter die een ijzersterke wedstrijd liep. Na een alerte start was Butter gelijk voorin het veld te vinden. Nadat hij zijn eigen tempo had gezocht hield hij goed contact met de kopgroep gedurende de hele wedstrijd. Met nog drie rondes te gaan kon Michel de kopgroep bijna aanraken, totdat ze voorin begonnen te versnellen. Hierna had Butter een mooie strijd met Khalid Choukoud, die hij kon terughalen uit de kopgroep en met Stan Niesten van AV DEM. Uiteindelijk kon de marathonloper strijden om de vierde plek, maar hij moest in de laatste fase nog twee man voor hem dulden. Butter finisht in de lange cross als zesde in 29:48, slechts 25 seconden achter de winnaar. Dit leverde hem een automatische kwalificatie op voor de EK cross die over twee weken plaatsvindt op hetzelfde parcours.

“De wedstrijd ging heel goed, weer een stap beter ten opzichte van Mol, waar ik hardheid heb kunnen opdoen. De afgelopen drie weken heb ik goede trainingen gedaan en een mooie trainingsweek op Terschelling gehad, wat een stap opleverde qua niveau. Ik was heel erg gretig voor een goede klassering met het oog op de EK in de Beekse Bergen. De komende weken staat in het teken van nog een stap maken richting dit EK, waar ik erg naar uitkijk!” Dit wordt de twaalfde keer dat Butter deelneemt aan een EK cross, wat maar door twee andere Europeanen is gelukt.

Namens de vrouwen deden er drie dames van TDR mee aan de lange cross. De eerste die namens het drietal over de finish kwam, was Britt Ummels. Ze liep de race in een tijd van 29:50 en kwam als 24e over de finish, een resultaat waar ze niet tevreden mee kan zijn. Zus Bo Ummels eindigde een halve minuut later in een 27e positie. Het was een mentaal zware race voor haar, maar ze herpakte zich de laatste twee rondes. Teleurgesteld passeerde ze de finish. Lotte Krause kwam in een tijd van 30:29 en in een 29e positie over de finish.

Junioren

De dag begon uitstekend met een eerste plaats voor B-junior Noah Baltus. Baltus, nog maar net overgestapt naar het team vanuit het jeugdteam, maakt een goede indruk dit seizoen. Tijdens de Lotto-Crosscup in Mol liet hij al zien in goede vorm te verkeren met een mooie derde plek. Nu mocht hij twee treden hoger plaatsnemen op het ereschavot na een alert gelopen race. Met een sterke eindsprint mocht hij juichend als eerste de finish passeren.

Even later mochten de jongens A hun race starten. Bram Anderiessen (links op de foto), getergd om de race te winnen, liep een sterke wedstrijd. Na een aantal rondes de kop aangevoerd te hebben werd halverwege het tempo ietwat gedrukt, doordat andere jongens de kop overnamen. Het werd een spannende strijd tussen vier jongens. In de laatste ronde was het Luuk Maas die versnelde en Anderiessen moest een klein gaatje laten. Hij kwam als tweede over de finish, in een tijd van 18:52, op 4 seconden van Maas. “Het was een goede race. Na een mooi trainingsblok, was dit een goede prikkel naar aanloop van het EK cross”, aldus Anderiessen. Een plek in het team naar het EK cross was al zeker, aangezien hij voorgeselecteerd was op basis van zijn prestaties van vorig jaar. Hij diende in de top 3 Nederlanders te eindigen, wat hem is gelukt. “Nu heb ik nog twee weken de tijd om in perfecte vorm aan de start van de EK te staan. Deze race was een goede generale repetitie.”

Djoao Lobles liet ook een goede race zien. Vooraf was zijn doel om ook een plekje in het team te bemachtigen naar de EK cross en hij wilde daarom bij de eerste vijf Nederlanders eindigen. Na een goede start, en een zwaarbevochten race, kwam hij als elfde over de finish, een minuut na de winnaar. Koen Grandiek kwam op een 47e plek over de finish.

Bij de meisjes A liep Eline Runderkamp naar een mooie 22e plek. Zij finishte in dezelfde tijd als Mariska Poel, die een positie achter haar zat. Cheryl Konijn kwam over de finish in een in een 29e positie.

Korte cross mannen

De korte cross kenmerkte zich door een speciaal kwalificatie-moment, namelijk die voor het EK cross mixed relay, waarbij twee mannen en twee vrouwen mee kunnen doen over een race over 4x1500m. Het werd een internationale cross, met sterke nationale deelname. Namens TDR stonden er zeven mannen aan de start.

Luuk Wagenaar kende een sterke start, waar hij zich na de eerste ronde in de tweede positie bevond. Na een goede doorgezette race kwam hij als tiende over de finish in een tijd van 6:50, 16 seconden achter de uiteindelijke winnaar Richard Douma. Daarmee laat de Amsterdammer zien over een goed niveau te beschikken. Edwin Sjerps liet ook een goede opgebouwde race zien. Na een mooi trainingsblok in Terschelling, liet hij een goed niveau zien door als 18e de finish te passeren in een tijd van 6:59. Thomas Lewis kwam 6 seconden later over de finish, in een 21e positie. Het zevental werd gecomplementeerd door finishes van 800 meter specialisten Ryan Clarke (26e in 7:10), Joeri Slagter (28e in 7:12), Twan Pormes (32ein 7:19) en Brian Versluis (33e in 7:19).

Mannen Beekse Bergen Cross

Aangezien het aantal deelnemers die deel wilden nemen aan het crossgala zo aanzienlijk was, kon helaas niet iedereen daaraan deelnemen. Zij konden deelnemen aan de B-loop, genaamd de Beekse Bergen Cross over hetzelfde parcours als het gala.

Twee atleten van TDR namen hieraan deel. Uwiragiye Ambroise, weer opbouwende na de marathon van Amsterdam, liet een goede race zien en kwam als 7e over de finish in 32:36 minuten. 25 seconden erna wist Sten Stoltenborg te finishen in een 12e positie.

Dit artikel is geschreven door:

Sten Stoltenborg
TDR PR-Commissie

Op donderdag 18 april 2024 vindt om 20.00 uur de Algemene ledenvergadering plaats. Het bestuur nodigt alle leden, trainers, ouders van… Meer >

Een aantal leden van onze vereniging doet mee aan de Triatlon Castricum. Wellicht zijn er ook leden die het leuk vinden om te gaan… Meer >