Nieuws

Heren senioren maken na zeven jaar sterke rentree in de competitie

14 april 2019 door Frank Stam
www.avcastricum.nl
Op zondag 14 april 2019 trad mannen senioren van AV Castricum na zeven jaar weer in de derde divisie van de seniorencompetitie. Het strijdtoneel was de fraaie blauwe baan van AV Feniks te Amsterdam, waar het (ondanks de koude oostenwind) dankzij een zich regelmatig tonende zon goed toeven was.

In de seniorencompetitie is het geoorloofd om ook A/B-junioren en masters in te zetten. Met wat gepuzzel en geschuif was het gelukt om alle onderdelen bezet te krijgen, zodat een compleet team kon laten zien wat het waard was. Robin Lagrand (senior) kon bij het discuswerpen zijn draai niet vinden, waardoor de 2kg wegende discus niet in de daarvoor bestemde sector terechtkwam. Hij gooide derhalve één keer de discus uit stand, waardoor een geldige prestaties van 25,77 m kon worden genoteerd. Dit was helaas minstens vijf meter minder ver dan de andere ongeldige worpen met draai, maar de punten waren veilig gesteld. Even later zette hij zijn teleurstelling om in een krachtsexplosie bij het kogelstoten. Het 7.26kg wegende projectiel besloot pas na 11,90m terug te keren op aarde.

Hanke Pijlman (junior A) had een lastige opgave doordat hij tijdens zijn hoogspring-wedstrijd een uitstapje moest maken naar het hordenlopen. Bij de 110m horden werd Hanke geconfronteerd met 106.7cm hoge horden, terwijl die in zijn eigen leeftijdsklasse 99,1cm hoog zijn. Desondanks presteerde hij het om de horden overeind te laten staan (waarbij de krassen op zijn enkel er wel getuige van waren dat hij een paar hordes hardhandig getoucheerd had) en na 18,38 sec (wind +0.0 m/s) over de finish te stormen. De hervatting van het hoogspringen resulteerde in een geslaagde vlucht over 1,65m, waarna de krachtsexplosie bij het hordenlopen net te veel energie bleek te hebben gekost om zijn persoonlijk record van 1,70m te kunnen evenaren. Als tienkamper nam hij even later ook nog de discus ter hand die hij 25,56m ver wist te werpen. Daarbij dient aangetekend te worden dat hij in zijn leeftijdsklasse gewend is om met een lichtere discus van 1,75 kg te werpen. Maar Hanke hoor je daar niet over klagen!

Hugo Roelofsen (senior) haalde op de 800m de meeste punten op een individueel onderdeel binnen door 2.06,05 te lopen. Na een vlotte eerste 400m in 58 sec was het doorbijten voor hem in de tweede ronde. Het mooie is … dat we weten dat hij met wat extra trainingsuren bij trainer Eugene van Kruchten nog véél harder kan. Zijn jongere broer Guus (A-junior) trad voor het eerst aan op de 400m. Dit is een zeer verraderlijke afstand, die je slechts één keer in je leven onbevangen tegemoet treedt (dit was die keer). Zoals gebruikelijk op deze afstand stond de man met de hamer op het 200m-punt op Guus te wachten, waarna de verzuring genadeloos toeslag. Dankzij een enorme wilskracht wist Guus het tempo er echter in te houden, waarna hij in 65,66 sec over de finish kwam. Respect!

Dat Lucas Schram (A-junior) kon sprinten was bekend en zijn 12,44 sec (wind +0,0m/s) was dan ook goed en naar verwachting. Het hem toebedeelde onderdeel hinkstapspringen was echter nieuw voor hem, zodat hij daar met trainer Alan Pijlman extra trainingen aan had besteed. En met succes: Hij stuiterde maar liefst naar 11,61m (wind -1,6m/s), hetgeen hem de tweede plaats opleverde en daarmee de hoogste individuele AVC-klassering van de dag!

De 5000m bracht routinier Erik Stam (masters) en nieuweling Arne Lubbers (junior B) op het blauwe tartan samen. Erik had zich voorgenomen om een tijd van circa 19.30 te gaan lopen en wat Erik wil dat doet hij. Zonder zich gek te laten maken koos hij aanvankelijk de laatste positie, waarna hij als een metronoom rondjes tussen 90 en 95 sec liep en twee atleten achterhaalde. Zijn eindtijd van 19.30,95 was op maat gesneden. Arne, die nog niet wist wat hij op een 5000m zou kunnen klaarspelen, had tevoren met trainer Rogier Tetterode Ravestein wat tempo’s uitgeprobeerd en de schatting was dat 20.00 een redelijke streeftijd zou zijn. Onder de bezielende coaching van Rogier steeg Arne echter naar ongekende hoogte en bleek hij niet stuk te krijgen te zijn. Toen Arne na 18.45,21 de finish passeerde was hij er van overtuigd dat hij nog een rondje moest lopen, want die supertijd kon toch niet waar zijn. En jawel, tot ieders verbazing draaide hij er gewoon nog een rondje in hetzelfde tempo achteraan. Ongelooflijk, maar echt gebeurd en superknap!

Sten van der Moer (senior) moest als laatste atleet op een individueel nummer aantreden. Op de 200m startte hij keihard vanuit laan 2, waarna hij halverwege de bocht al zijn tegenstanders reeds te pakken had. Op het rechte eind bouwde hij zij voorsprong verder uit, waarna hij in 25,25 sec (wind +2,1m/s) zegevierend over de finish kwam.

Traditioneel wordt een competitiewedstrijd afgesloten met een altijd spectaculaire estafette. Dit keer betrof het de Zweedse estafette (400m-300m-200m-100m). Hugo was startloper en wist door een eindsprint het estafettestukje als eerste te overhandigen aan Sten. Sten liep wederom snoeihard, maar had wat moeite om het juiste ritme te vinden, waardoor hij drie keer van positie wisselde met een medeloper en in tweede positie het stokje overhandigde aan Lucas. Lucas spurtte vervolgens gedecideerd naar de koppositie om met ruime voorsprong het estafettestokje aan Robin te overhandigen. Die maakte het nog spannend door na 40m naar de voorzijde van zijn bovenbeen te grijpen, maar ook op halve kracht lopend kwam de overwinning in de serie met een tijd van 2.13,02 niet meer in gevaar. Het lijkt er gelukkig op dat de blessure meevalt.

Nadat al het stof was opgetrokken bleek AV Castricum 5713 punten te hebben vergaard, waarmee de 38e plaats van de 89 teams in de derde divisie wordt bezet. Met nog twee competitiewedstrijden voor de boeg ben ik er van overtuigd dat we nog een aantal plaatsen kunnen klimmen!

Tot slot wil ik de enthousiaste atleten, de aanwezige trainers Alan Pijlman, Eugène van Kruchten en Rogier Tetterode, en de namens AVC aanwezige juryleden Margy van der Veen en Annette IJzer voor hun inzet bedanken, want competitie is teamsport!

Een trotse ploegleider, Frank Stam

Voor alle foto's, klik hier.
Voor alle uitslagen, klik hier.

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beer Cas woont in het AVC clubhuis en gaat graag als mascottebeer met de pupillen mee naar wedstrijden. Als een pupil een prijs… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Heel Nederland en de hele wereld maakt een hele bijzondere tijd met veel onzekerheden en beperkingen door. Dit heeft dagelijks effect… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven