Nieuws

Sterke prestaties van AVC-heren in tweede ronde van seniorencompetitie

26 mei 2019 door Frank Stam
www.avcastricum.nl
Zondag 26 mei 2019 namen de mannen van AV Castricum deel aan de tweede wedstrijd in de seniorencompetitie bij AV Hollandia te Hoorn. De ploeg was deze keer aangevuld met sprinter Guus Burger, TDR-jeugdleden Lars Thodé en Kick Castricum, alsmede de kersverse bronzen-medaille-winnaar op de 10.000m van het afgelopen NK-masters Kees Vrolijk. Daardoor kon een aantal onderdelen dubbel bezet worden, waarmee je minder kwetsbaar bent voor onverhoopte blessures en diskwalificaties. Per onderdeel levert alleen de beste prestatie punten op, waardoor er op de atleten ook minder druk komt te liggen.

Hanke Pijlman (A-junior) mocht het spits afbijten. Hanke is in voorbereiding op een tienkamp, waarbij hij de laatste tijd in de training het accent heeft gelegd op zijn minder sterke onderdelen. Dit was waarschijnlijk de oorzaak dat hij op zijn favoriete onderdelen hoogspringen en polsstokhoogspringen niet de hoogte haalde die hij zelf voor ogen had. Zijn bereikte hoogtes van respectievelijk 1.60m en 3.00m waren echter nog steeds prima te noemen en ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat Hanke over twee weken op de Pinkstermeerkamp in Amstelveen een topprestatie zal gaan neerzetten.

Het derde springonderdeel betrof het verspringen dat Lucas Schram (A-junior) voor zijn rekening nam. Met 5.61cm (wind +0.5 m/s) vestigde hij een persoonlijk record. Deze afstand had nog aanmerkelijk groter kunnen zijn als hij bij de landing van de betreffende sprong niet naar achteren was gevallen. Ik verheug me nu al op de volgende competitieronde, waarin ik (hij zal het zelf niet zeggen) een spannende strijd met de magische zes-meter-barrière voorspel.

De werponderdelen waren ook dit keer het domein van de explosieve krachtpatser Robin Lagrand (senior). Bij het speerwerpen kwam hij met rugwind (waardoor de speer moeilijker hoogte kan winnen) tot een imposante afstand van 41.76m, terwijl de kogel 11.83m werd weggestoten. Met deze prestaties bleef hij slechts enkele centimeters verwijderd van zijn persoonlijke records, maar was hij desalniettemin wel de atleet die op de individuele onderdelen voor AV Castricum de meeste punten binnenhaalde.

De sprintonderdelen waren allen dubbel bezet. Na ruim twee jaar geen wedstrijd te hebben gelopen maakte Guus Burger (senior) op de 100m een sterke rentree. Hij startte met Sten van der Moer (senior) in dezelfde serie. De tijden waren respectievelijk 12.39 en 12.67 (wind +1.6 m/s), waarbij dit een persoonlijk record voor Sten betekende. Op de 200m verpletterde Lucas met 24.82 (wind -0.7 m/s) zijn persoonlijke record. Eén serie later liep Guus vanuit de moeilijke laan 1 naar een tijd van 25.36 (wind -0.7 m/s).

Op de 400m kwam middenlangeafstandloper Kick Castricum (A-junior) met een goed opgebouwde race tot een tijd 56.42; een verbetering van zijn persoonlijke record met drie secondes en een mooie snelheidsprikkel in deze fase van het baanseizoen. Hét grote vuurwerk kwam echter van Hugo Roelofsen (senior), die met 52.32 de derde plaats van het hele deelnemersveld behaalde en daarmee voor AV Castricum de beste klassering van de dag. Na een supersnelle eerste 200m in 24 secondes liep hij ontspannen door de tweede bocht om daarna weer aan te zetten. Hierbij leek hij miraculeus de traditioneel op deze afstand klaarstaande man met de hamer te ontwijken (noot van de schrijver: ‘Je moet me toch eens uitleggen hoe je dat doet!’).

Minstens zo heroïsch mag het optreden van Sten op de 400m mét horden worden genoemd. De tien hierbij geplaatste obstakels met een hoogte van elk 91.4cm boezemen iedere (verstandige) atleet angst in, waarbij de atleet er tijdens de race van overtuigd raakt dat de hordes aan spontane groei onderhevig zijn. Voor het belang van de ploeg was Sten echter bereid om zijn moed bijeen te rapen (en het verstand uit te zetten?). Na een doorkomst op de 200m in 33 secondes toucheerde hij voor het eerst een horde om daarna geconcentreerd door te lopen en geen enkele horde meer aan te raken. Zijn eindtijd van 1.10.17 was grote klasse.

De 1.500m bracht net als bij de eerste competitieronde de jongste en oudste AVC-atleten op de baan. In de eerste serie liep Kees Vrolijk (master 55-59), die na een eerste ronde met wat duw-en-trekwerk (Kees laat zich door die jonkies niet de kaas van het brood eten) supersnel opende met een eerste ronde van 68 secondes. Daarna volgden twee rondes van 78-79 secondes, waarna hij in een mooie tijd van 4.48.22 finishte. Kees gaf me na de finish aan (ik zal het niet doorvertellen) dat hij voornemens is om over twee weken in Wageningen een aanval op het clubrecord in zijn leeftijdscategorie te doen, dat sedert 2002 met 4.45.72 op naam van Nico Brakenhoff staat. Vervolgens was Lars Thodé (junior A) aan de beurt, die de eerste ronde in 67 secondes aflegde, om vervolgens het tempo hoog te houden door bij de koplopers van de groep aan te haken. Met nog één ronde te gaan leek het beste er af te zijn bij Lars, maar toen hij op 250m van de finish werd bijgehaald door een medeatleet kwam er blijkbaar een stoot adrenaline vrij. Hij zette een geweldige versnelling en finishte daardoor in een sterk persoonlijke record van 4.23.63.

De afsluitende 4x100m estafette werd gelopen in de opstelling Lucas, Sten, Guus en Hanke. Na een scherpe eerste wissel van Lucas op Sten, volgde een wel héél scherpe wissel van Sten op Guus (Sten, ik wist niet dat je zulke lange armen had!), waarna Guus een ‘gezellige’ wissel met Hanke had (ze liepen even naast elkaar). Waar twee andere teams werden gediskwalificeerd konden wij gelukkig een fraaie én reglementaire 48.26 laten noteren.

Aan het einde van de dag bleken de mannen van AV Castricum 6079 punten te hebben behaald, waarmee ze na twee competitierondes in het totaalklassement van de derde divisie van de 36e plaats naar de 27e plaats van de 89 deelnemende verenigingen zijn geklommen. De derde en laatste competitiewedstrijd zal op 16 juni 2019 bij AV Suomi te Santpoort-Noord plaatsvinden.

Tot slot wil ik alle atleten, fans en trainers Alan Pijlman, Eugene van Kruchten en Igor Smits (deze laatste was ook jurylid) bedanken voor een heel mooie, sportieve dag!

Frank Stam, ploegleider

Voor de foto's van Alan, klik hier.
Voor alle uitslagen, klik hier.

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Dinsdag 31 maart ontvingen wij het trieste bericht dat ons AVC-lid Raquel Pereira is overleden. Veel te vroeg en met nog zoveel wil om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven