Nieuws

Goede afsluiting van seniorencompetitie door AVC-heren

20 juni 2019 door Frank Stam
www.avcastricum.nl
De derde en al weer laatste competitiewedstrijd in de derde divisie vond op zondag 16 juni 2019 plaats bij AV Suomi te Santpoort-Noord. Het was wederom gelukt om een complete en sterke ploeg aan de start te laten verschijnen, waarbij Manouk Rodenburg bereid was gevonden om de voor iedere deelnemende vereniging verplichte jurywerkzaamheden op zich te nemen (Dank!).

Het openingsnummer van de aanvankelijk bewolkte en winderige, maar daarna zonovergoten atletiekdag, was de 110m horden. Door de ruim te voren kenbaar gemaakte afwezigheid van hordenspecialist Hanke Pijlman werd voor dit technisch moeilijke en daarnaast vooral moed vereisende onderdeel een beroep gedaan op Lucas Schram (A-junior). Onder leiding van trainers Alan Pijlman en Maria Sofan had hij extra getraind om de 106.7 cm hoge hekjes te kunnen bedwingen. En met succes! In een strak ritme scheerde hij over de horden om in een prima tijd van 19.63 sec (wind +2.2 m/s) te finishen. Even later mocht Lucas op het koningsnummer van de atletiek – de 100m zonder obstakels - met Guus Burger (senior) uitmaken wie de punten voor AVC zou gaan binnenhalen. Een furieuze start bezorgde Lucas direct één meter voorsprong, maar na 50m kwam de in een baan naast Lucas lopende Guus langszij om vervolgens nipt de winst te pakken. Beide heren hadden elkaar daarbij ondertussen naar persoonlijke records (PR’s) gestuwd van respectievelijk 12.13 sec en 12.23 sec (wind -0.2 m/s). De 11 lonkt!

Op de 200m liep Guus eveneens een PR in 24.82 sec (wind +1.7 m/s). Omdat er een startplek vrij was op de 200m mocht ploegleider Frank Stam (master M50) ook het AVC-shirt aantrekken, waarbij hij ondanks een laatste plaats met zijn tijd van 27.67 sec (wind +1.4 m/s) tevreden terug kon kijken op een voor hem optimaal verlopen race. Voor de 400m had Sten van der Moer (senior) tevoren zijn ambitie uitgesproken om voor het eerst onder de minuut te duiken. Hij deed dat met ruimschoots door na 57.98 sec over de finishlijn te stormen. Guus Roelofsen (A-junior), die zich bij de eerste competitiewedstrijd in Amsterdam op de verraderlijk 400m volledig had opgeblazen, was deze keer een gewaarschuwd man. Trainer Eugene van Kruchten had hem een uitgekiend raceplan meegegeven, hetgeen gedisciplineerd werd uitgevoerd. Een dik PR van 63.11 sec was de beloning en deze keer lag Guus na de race slechts een half uur op de grond.

Bij de 800m trad Tijmen Hoedjes (A-junior) aan. Na een door tempowisselingen gekenmerkte eerste ronde kwam hij op het 400m-punt door in 59 sec. Op zijn tandvlees wist hij zich naar een eindtijd van 2.04.57 te knokken, waarmee hij zijn beste seizoenprestatie liep én de meeste punten op een individueel onderdeel voor AVC bemachtigde. Tijmen is helemaal klaar voor het over twee weken plaats vindende NK-junioren, waar hij de 1.500m zal lopen!

De 5.000m was wat AVC betreft het domein van de masters. Kees Vrolijk (M55) had zijn zinnen gezet op een verbetering van zijn onlangs gevestigde clubrecord. De straffe wind maakte hem al vroeg duidelijk dat dit een onmogelijke opgave zou worden. Routinier Kees besloot derhalve gedurende de race om zich niet stuk te bijten op het clubrecord, maar het maximaal haalbare na te streven. Deze strategie leidde tot een perfect opgebouwde race en een voor de moeilijke omstandigheden uitstekende 17.52.90. Debutant Rogier Tetterode Ravestein (M40) had zich op de 5.000m laten inschrijven met een verwachte tijd van 20 minuten. Hij steeg echter ver boven zichzelf uit door in een tijd van 19.24.63 te finishen. Dit smaakt naar meer baanwedstrijden!

Alleskunner Lucas nam ook deel aan het verspringen. Ondanks de in vlagen aanwezige wind lukte het hem om precies met zijn sprongbeen op de afzetbalk uit te komen, waarna hij met zijn verste sprong pas na 5.88m (wind +0.8 m/s) zijn meerdere moest erkennen in de zwaartekracht. Waar Lucas zich op de X-as probeerde te bewijzen deed Igor Smits (senior) dat op de Y-as. Nog herstellende van een enkelblessure wist hij uiteindelijk over de 1.65m gelegde lat te springen. Igor heeft in het verleden bewezen nog aanmerkelijk hoger te kunnen springen, maar met een hoop punten op zak en een optreden in het 4x400m estafetteteam voor de boeg, nam hij het voor de ploeg verstandige besluit besloot om met deze zeer respectabele hoogte genoegen te nemen.

De werpnummers beloofden een waar spektakel te worden. Guus Burger (senior) had een spoedcursus kogelslingeren gevolgd bij voormalig AVC-lid Jack Dekker, waarvan een filmopname een ware Youtube-hit was geworden. Na een wat onwennige eerste poging wist Guus zich bij iedere beurt te verbeteren. Bij zijn vierde en laatste poging deed de 7.25kg zware kogel pas na 20.84m de graspollen in het rond vliegen. Deze prestatie is al top, maar als volgende jaar ook de draaitechniek onder de knie is, kom hij nog veel verder! Onze andere krachtpatser, Robin Lagrand (senior), trad aan bij het kogelstoten. Zijn uit 2006 daterende clubrecord bij de C-junioren (4kg) geeft al aan dat hij een expert op dit onderdeel is. Na zich jarenlang op het verspringen en sprinten te hebben toegelegd was het echter wel even wennen toen hij in december 2018 weer eens de inmiddels 7.25kg kogel ter hand nam. Inmiddels enkele wedstrijden verder loopt het weer als vanouds. Dankzij een geweldige krachtsexplosie landt de kogel na PR-afstand van 12.05m.

De afsluitende 4x400m estafette is altijd een spektakel. Sten startte na zijn eerdere solo-optreden op de 400m enigszins behoudend om halverwege te versnellen en na 60.5 het stokje aan Igor te overhandigen. Deze liet een sterke splittijd van 57.5 sec noteren. Vervolgens verbaasde Guus Roelofsen iedereen door, op van Guus Burger geleende spikes, een splittijd van 62.5 sec neer te zetten (dus sneller dan zijn eerdere individueel gelopen 400m-tijd!). Slotloper Robin liep zijn ronde in 58.5 en wist dankzij een goed opgebouwde race in een eindsprint nog een tegenstander te verschalken, waarna de klok op 3.59.61 bleef te staan.

Op de derde competitiewedstrijd werd met 5751 punten een 24e plaats behaald. In het totaalklassement levert dat de 26e plaats op van de 89 ingeschreven ploegen, waarmee we één plaats zijn gestegen. Omdat ons team een aantal groeibriljanten herbergt, is de verwachting gerechtvaardigd dat volgend jaar een hogere plaats op de ranglijst tot de mogelijkheden behoort. Dat kunnen we echter alleen bereiken dankzij de fantastische bijdrage van trainers, juryleden, supporters en uiteraard atleten.

Het was geweldig om de afgelopen drie competitiedagen van jullie sportieve inzet te mogen genieten!

Frank Stam, ploegleider

Voor alle uitslagen, klik hier.

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Dinsdag 31 maart ontvingen wij het trieste bericht dat ons AVC-lid Raquel Pereira is overleden. Veel te vroeg en met nog zoveel wil om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven