Nieuws

Introductie van de Bevrijdingsvuurestafette 2020

12 september 2019 door John Oudejans
www.avcastricum.nl
'75 jaar bevrijding'
In de nacht van zaterdag 4 mei naar zondag 5 mei 2020, loopt een hardloopteam van AV Castricum mee met de Bevrijdingsvuurestafette in Wageningen. Na dodenherdenking op 4 mei, wordt om 24:00 uur 's nachts het bevrijdingsvuur ontstoken en uitgedeeld aan alle deelnemende hardloopteams, bestaande uit meer dan 2.000 lopers, die het vuur over Nederland verspreiden. Ons loopteam loopt met het vredesvuur van Wageningen naar Castricum.

De route die ons team loopt, start bij hotel ‘De wereld’ in Wageningen, om met een tussenstop bij AV Castricum, te eindigen in het centrum van Castricum. Daar overhandigen we de fakkel met het vredesvuur aan burgemeester Toon Mans.

In 2020 wordt 75 jaar bevrijding gevierd en wordt ons loopteam groots onthaald met veel festiviteiten, muziek en een braderie. Ook worden er tussen de 50 en 100 oorlogsvoertuigen verwacht, die een route gaan rijden langs Uitgeest, Akersloot, Limmen, Heiloo, Schoorl, Egmond, Bakkum en Castricum.

Bekendmaking van de inschrijving wordt eind september op de website van AV Castricum bekend gemaakt.

 

Het organiserende team bestaat uit:

  • John Oudejans

Ik ben 47 jaar oud en woon in Castricum. Van beroep ben ik Mechanical Engineer en gespecialiseerd in hijskranen en lierwerken. Sinds 2010 ben ik lid van AV Castricum en train ik mee in de loopgroep van Jacco Verhulst. Mijn beste loopprestaties zijn de halve marathon van Ameland 1:36 en op een baanwedstrijd de 1500 meter binnen 5 minuten. Door een fysieke beperking als gevolg van klompvoeten, is het moeilijk voor mij, om deze prestaties scherper te zetten. Voor AV Castricum ben ik initiatiefnemer en organisator van de Bevrijdingsvuurestafette 2019. De reden waarom ik Bevrijdingsvuurestafette organiseer, is uit respect voor diegenen die voor onze vrijheid hebben gevochten en de memorabele ervaring samen met het loopteam.

 

  • René Daalmans

 

Ik ben 64 jaar oud en woon sinds 1998 in Castricum. Als ik niet geblesseerd ben, loop ik met de maandaggroep van Jean Brakenhoff en de Egmondgroep van Ari Smit. Sinds begin dit jaar ben ik gepensioneerd. Daarvoor werkte ik als beleidsmedewerker voor onder andere de gemeente Hillegom. Daar heb ik in 2010 kennisgemaakt met de Bevrijdingsvuurestafette. De plaatselijke brandweer organiseerde er toen de deelname. Ik liep mee met een groep ambtenaren die in Wageningen uit handen van de toenmalige burgemeester Toon Mans (!) de fakkel in handen kreeg. En naar Hillegom bracht om die weer aan de burgemeester te overhandigen. De saamhorigheid en de (sportieve) sfeer rond het vieren van de vrijheid op deze manier maakten diepe indruk op mij. Daarna heb ik nog een aantal malen meegelopen met Hillegom. In 2013 en 2019 heb ik meegefietst met het team van AV Castricum. Ik ben benieuwd of Toon Mans als burgemeester van Castricum in dit kroonjaar weer naar Wageningen wil rijden om dit keer het team van AV Castricum de fakkel te overhandigen.

 

  • Miriam Boorsma

 

Ik ben 48 jaar oud, woon in Castricum en ben inmiddels 10 jaar lid van AVC. Ik vind het een hele fijne club en train bij verschillende loopgroepen. In mei 2019 heb ik voor het eerst meegedaan aan de Bevrijdingsloop, ik vond het een hele bijzondere ervaring om erbij te zijn dat het bevrijdingsvuur aangestoken wordt in Wageningen en om te zien hoe veel loopgroepen meedoen en vervolgens met het vuur uitwaaieren over het hele land.

Heel mooi om mee te maken hoe zeer dit leeft in Nederland en ook zeker in Castricum. Ik wil graag mijn steentje bijdragen om er in 2020 een mooi evenement van te maken en met elkaar 75 jaar vrijheid te herdenken.

 

  • Beene Vis

Ik ben geboren in 1962 en ben co-ouder van 3 lieve prachtige kinderen. Ik werk full-time als inkoper en logistiek coördinator bij een handelsfirma in Heerhugowaard. Ik woon in Akersloot en ben sinds 2015 lid van AVC, ik train 3 x per week (ma;di;za). Op donderdagavond geef ik training aan een kleine groep gedreven recreanten en op zaterdagmorgen assisteer ik bij de loopgroep van Wim Noom.

In 2019 ben ik als fietsbegeleider voor de lopers voor de eerste keer mee geweest met de Bevrijdingsvuurestafette. Dit was een fantastische ervaring, met zoveel enthousiaste lopers uit de verschillende loopgroepen van AVC en de samenhorigheid van de gehele groep ( lopers en begeleiders).

Vrijheid is niet altijd vanzelfsprekend, denk aan oorlog en onderdrukking. Wij hebben hier veel vrijheden b.v. om te kunnen sporten en te kunnen trainen bij wie wij ons prettig voelen.

Om 1 x per jaar extra aandacht aan vrijheid te geven , ga ik graag mee naar Wageningen om samen met een groep enthousiaste atleten van AVC het Bevrijdingsvuur op te halen en naar Castricum te brengen.

Bevrijdingsvuur estafetteteam in 2019
Lees over de bijzondere 5 mei viering voor het Bevrijdingsvuur estafetteteam van AV Castricum en bekijk de filmpjes en foto's


 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beer Cas woont in het AVC clubhuis en gaat graag als mascottebeer met de pupillen mee naar wedstrijden. Als een pupil een prijs… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Heel Nederland en de hele wereld maakt een hele bijzondere tijd met veel onzekerheden en beperkingen door. Dit heeft dagelijks effect… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven