Nieuws

Clubkampioenen 2019

25 september 2019 door Annette IJzer
www.avcastricum.nl
Zondag 22 september werd het baanseizoen afgesloten met de Clubkampioenschappen. Wat een prachtige zomerdag hadden we tijdens onze AVC Clubkampioenschappen! De terrasstoelen stonden buiten voor het mooiste uitzicht, de juryleden en vrijwilligers getooid met zonnehoed of pet waren er klaar voor. Zo’n 120 deelnemers in oranje clubtenue hadden ingeschreven op deze bijna historisch warme 22e september. Alle deelnemers werkten een meerkamp van vier onderdelen af (sprint, springonderdeel, werponderdeel en lange afstand). Wie de meeste punten haalt mag zich het hele jaar clubkampioen noemen.

Meisjes mini
Zeven leuke mini-meisjes aan de start, waarbij het eremetaal vóór de 600 meter eigenlijk nog niet verdeeld was. De winst op de 600 meter was voor onze lange afstandloopster Fay. Voor haar was de derde plek in het eindklassement. Tussen Fae en Julie zat uiteindelijk maar 20 punten verschil in de einduitslag; Julie sprong net iets verder (2,75 m) en Fae sprintte net iets sneller (7.82 op de 40 m). Goud voor Fae, en zilver voor Julie. Roos – een week geleden nog in de pupillenfinale – ontwikkelt zich goed; ze liep een prima 600 meter in 2:46,54 minuten. Nienke heeft de hele dag plezier, en heeft zelfs haar broertje Sebastiaan overgehaald om op atletiek te komen. De 6-jarige Eva en Stella zitten nog maar nét op atletiek, dit was hun allereerste wedstrijd. En het ging supergoed, want Eva sprong wel 2,10 meter ver, en Stella kon wel 7,18 meter balwerpen. Goed gedaan meiden!

Jongens mini
AVC heeft maar liefst 13 mini-jongens, en ze deden allemaal mee aan de clubkampioenschappen. Hoe gezellig is dat, om met elkaar te wachten op de prijsuitreiking. De winst op drie van de vier onderdelen was voor Tim, dat kon haast ook niet anders want hij heeft al een paar jaar atletiekervaring. Zo liep Tim een ijzersterke 600 meter in 2:22,43 minuten. Gabe had enkele maanden geleden zijn zinnen gezet op een échte medaille. Vandaag was het dan zover; zilver voor Gabe met onder andere een supersprong van 2,31 meter ver. De dagprijs voor de meest blije AVC atleet op het podium zou ongetwijfeld voor Joris geweest zijn; dolgelukkig met zijn derde plaats stond hij te springen van blijdschap op het podium. Jent is nog een jaar jonger dan de rest. Volgend jaar wordt zíjn jaar bij de jongens mini. Vandaag won hij het balwerpen met wel 19,53 meter. Camille is nog maar net lid van AVC. Heel knap om als 4e over de streep te komen bij de 600 meter. Twee leuke mini broertjes - Manuel en Maxwell - zijn vorige week lid van AVC geworden. Manuel en Maxwell zaten samen in de serie 40 meter sprint. Manuel was zó blij zijn broertje weer te zien bij de finish, dat hij nog vóór de finishlijn vol in de remmen ging, en haaksom naar Maxwell toe. Alleen Tom liep er ook nog tussenin, die ging daardoor onderuit, nog vóór de finishlijn. Met als gevolg twee jongens niet gefinisht, wat een pech. Daan vond aan het begin van het seizoen de wedstrijden nog wat spannend, maar het gaat steeds beter. Daan werd heel knap derde bij het verspringen in 2,30 meter. Bij Siya ging de 40 meter erg goed, hij werd 6e in 9.34 seconden. En Skip had een goede worp bij balwerpen (12,81 meter). De 5-jarige Obbo kon niet wachten om ook op atletiek te mogen. Een paar weken geleden was het eindelijk zover. Zijn eerste wedstrijd ging supergoed, en op de 600 meter had hij zelfs nog energie over om er een rondje aan te plakken. Gelukkig plukte trainer Kasper hem van de baan 50 meter voorbij de finish. Sebastiaan tot slot is ook nog maar een weekje lid van AVC, geïnspireerd door zijn zus Nienke. Hij kon nu al 1,67 meter verspringen.

Meisjes pupillen C
Dankzij onder andere haar razendsnelle sprint en een sprong van wel 3,10 meter ver, wist Samantha clubkampioene 2019 te worden in de categorie meisjes pupillen C. Jalou won het balwerpen, en had de snelste 600 meter van het hele stel (2:28,70 minuten). Zij won hiermee zilver. Voor Roos drie geweldige 2e plaatsen op de onderdelen, ze bleef netjes onder de 8 seconden op de sprint. Roos won een bronzen medaille op dit clubkampioenschap. Precies een week na de pupillenfinale van 14 september in Heerhugowaard, springt Marlin alweer 13 cm verder, dat is knap! Yfke kan heel goed sprinten, ze liep de 40 meter in 8.05 seconden. Bij Ilse ging juist het balwerpen heel goed, ze kwam wel tot 11,20 meter. Linn behaalde een mooi PR op de 600 meter, ze liep bijna 11 seconden sneller dan haar oude PR! Voor Emma was er een nette 4e plaas op de 600 meter (2:44,42 minuten). Voor Famke was het haar eerste baanwedstrijd, dat betekent automatisch heel veel persoonlijke records. Volgend seizoen kun je ze allemaal weer verbeteren Famke!

Jongens pupillen C
De gouden plak was vandaag voor Luke! Zijn geheime wapen is een razendsnelle sprint (7.59 seconden). En snelle sprinters kunnen vaak ook ver springen, zo kwam Luke tot wel 3,14 meter. Hij heeft duidelijk het atletiektalent van zijn moeder Judith! Hugo wilde eigenlijk stoppen met atletiek om te gaan mountainbiken, maar na de gezellige Clubkampioenschappen – waar hij 2e in het klassement werd – heeft hij tot grote opluchting van z’n moeder besloten tóch nog lid te blijven. Hugo won zoals gewoonlijk het balwerpen me een worp van bijna 21 meter. Afgelopen voorjaar was Sven de 100e AVC pupil. Na een paar maandjes training won hij vandaag al zijn eerste bronzen medaille en mocht hij op het podium komen. Jip was de winnaar op de 600 meter, hij finishte in 2:37,22 minuten. Bij Vinn ging het verspringen erg goed, hij sprong 2,65 meter.

Meisjes pupillen B
Een week geleden werd Noa tweede van Noord-Holland tijdens de finalewedstrijd van de pupillencompetitie in Heerhugowaard. Logischerwijs werd zij zondag ook de clubkampioene bij de meisjes pupillen B. Noa, Elin, Jasmijn en Sara zijn vriendinnen, hebben teamspirit, kunnen als de beste estafette lopen…en blijven dus gewoon gezellig in een treintje bij elkaar op de 1000 meter. Vooraan gaf Elin het tempo aan; binnen enkele seconden achter elkaar kwamen de meiden over de finish en achteraan in de trein liep Noa een fraai PR.

Jongens pupillen B
Cian was duidelijk op clubrecordjacht (‘hoeveel seconden moet ik goedmaken op de 1000 meter?’ zagen we hem rekenen). Maar het was Liam die zich een jaar lang clubkampioen mag noemen, de winst op de sprint was voor hem in een tijd van 7.10 seconden. Cian won de 1000 meter in 4:01,42 minuten. Kjell haalde flink wat persoonlijke records. En Tijn won het balwerpen met een enorme worp van wel 24,66 meter. 

Meisjes pupillen A
Hier negen leuke meiden die het tegen elkaar opnamen. Bente werd de kampioene, met o.a. een worp van 6,07 meter bij kogel. Gigi is onze loopster, zowel op de sprint en de 1000 meter liet zij razendsnelle tijden zien. Gigi mocht op het podium komen voor de zilveren medaille. Elin had de verste stoot met de 2kg zware kogel - wel 6,40 meter - een enorme verbetering van haar PR met wel 67 cm! De bronzen medaille op de meerkamp was voor Elin. Voor Zoë was het haar eerste baanwedstrijd, en wat ging het goed! Wel 1,10 meter hoog. Elles is nog maar een paar weekjes lid van AVC, en heeft hoogspringtalent: zij won het hoogspringen van alle meiden met een hoogte van 1,15 meter! Heidi liep een strakke 1000 meter in een fraai PR van 4:33,14 minuten. En ook voor Sofie was er PR op de 1000 meter, namelijk 4:48,44 minuten. Maartje is groot en sterk, zij werd derde bij kogelstoten en kwam tot wel 5,77 meter (ook een PR!). Weisje liep een keurige 60 meter sprint in 11.06 seconden.

Jongens pupillen A
Hier een grote groep van wel 20 jongens aan de start! De strijd ging tussen Imme, Melle en Koen. De jongens schroomden niet om het ene PR na de andere te halen. In een zinderende hoogspringfinale kwam Imme tot 1,20 meter hoog en Melle tot wel 1,25 meter. Bij kogelstoten was het Koen die een enorme worp van 8,56 meter eruit wist te persen. En snelle Melle liep een snelle 1000 meter in 3:47,03 minuten. Uiteindelijk was het Imme die de meeste punten verzamelde, en zich het hele jaar clubkampioen mag noemen. Met zilver voor Melle en brons voor Koen. Met de aantekening dat Koen de avond ervoor 8 km ‘Damloop by Night’ gelopen had. Knap gedaan hoor Koen! Bandi heeft een prachtige looptechniek, en had zijn zinnen gezet op de winst op de 1000 meter. Hij ging vlot van start, en heeft 1000 meter stoer voorop gelopen. Zijn tijd 3:43,59 minuten. Samuel werd derde bij het kogelstoten (6,85 meter) en Geert vierde (6,63 meter). Samuel liep bovendien een fantastisch PR op de 1000 meter in 4:00,60 minuten. Sam had een snelle sprint, zijn 60 meter ging in 10.21 seconden. Wout gaat als een speer met zijn Grote Clubactie lootjes, en zo ook op deze wedstrijd, want Wout haalde maar liefst vier dikke PR’s! Het favoriete onderdeel van Noud is de lange afstand, maar hoogspringen gaat hem ook erg goed af. Hij kwam tot 1,15 meter hoog. En Noah liep een uitstekende 1000 meter in 4:05,10 minuten. Jari haalde maar liefst drie PR’s. Luuk heeft heel veel zin om naar de junioren te gaan, hij is er helemaal klaar voor na zijn goede wedstrijd van vandaag! Lars liep zijn snelste 60 m sprint ooit, 11.30 seconden. Fabrice evenaarde zijn PR op hoogspringen (1,15 meter). Ravi is een snelle sprinter hij liep de 60 meter in 10.62 seconden. Zuma wist zijn PR op hoogspringen zelfs met 10 cm te verbeteren naar 0,95 meter. Raoul met zijn spierballen kan ook goed kogelstoten, hij kwam tot 5,25 meter. Justin is klein van stuk, dus die zware kogel is lastig voor hem, maar zijn 1000 meter ging des te beter (4:44,06 minuten). Jasper kon de dag tevreden afsluiten met PR’s op twee onderdelen. De pechvogel van de dag was Jack. Hij had erg veel zin in de wedstrijd, maar kwam zaterdag met zijn voet tussen de spaken van een fiets. Lopen en springen ging daardoor niet, maar kogelstoten kon Jack wel meedoen. Hij kwam tot 4,55 meter.

Meisjes junioren D
Alleskunner Sanoë is clubkampioene geworden. Winst op de 100 meter sprint (15.34 seconden) en een uitstekende worp van bijna 16 meter bij het moeilijke onderdeel discuswerpen. Tussen de nummers twee en drie was het wel héél erg spannend, want Iris en Lenneke eindigden met slechts 4 puntjes verschil. Het zilver was voor Iris onder andere dankzij een supergoede 800 meter in 2:46,03 minuten. Lenneke sprong het verst van alle meiden, wel 4,06 meter. Famke was in topvorm, en presteerde heel erg goed door op alle onderdelen een PR te halen. Julia is ons sprintkanon, haar 100 meter ging in 15.42 seconden. Eline kan goed discuswerpen, ze kwam tot 15,82 meter. Lisa liep een prima 800 meter in 3:13,60 minuten. Bo verbeterde haar PR op verspringen met wel 22 cm naar 3,09 meter. En Bente heeft ook goed leren discuswerpen van trainster Maria, zij kwam tot 12,14 meter.

Jongens junioren D
De strijd om het goud ging tussen Sepp en Owen. Sepp trok aan het langste eind, onder andere dankzij een sterke worp van 20,59 meter bij discus. Hiermee pakte Sepp de punten die hij nodig had voor het kampioenschap. Owen viel op door zijn snelle sprint (100 meter in 14.43 seconden). Deze jongens liepen voor het eerst een 800 meter op een wedstrijd. In elkaars kielzog en vechtend voor de eerste plaats finishte Sepp in 2:32,19 en Owen in 2:33,82 minuten. Owen won het zilver op deze clubkampioenschappen. Mike had een heel fraai PR op verspringen (3,84 meter) en werd derde in het eindklassement. Alec is weer helemaal in zijn nopjes bij AVC na een jaartje andere sporten uitgeprobeerd te hebben. Hij kon vier persoonlijke records in zijn zak steken. Joppe zit nog maar net op atletiek, en alles is nieuw voor hem, zo ook zijn eerste wedstrijd. Hij traint trouw meerdere keren per week, en kon daardoor al prima meekomen op vooral de technische onderdelen. Thierry en Ilmar trainen nog mee bij de pupillen, maar wedstrijden doen deze kanjers bij de junioren. Thierry liep een prima 800 metr in 3:07,28 minuten, en Ilmar sprong een mooi PR van 3,22 meter ver, een verbetering van wel 16 cm.

Meisjes junioren C
Hier zeven gezellige meiden aan de start. Overall was Mathilda de winnares, met drie eerste plaatsen op de technische onderdelen, en een fraai PR bij discuswerpen (18,63 meter). Lotte is eerstejaars C-juniore, maar wist 2e plaats te bemachtigen. Zelf was zij het meest trots op haar 800 meter (3:12,59 minuten). Bernou raakte de eerste training na de zomervakantie geblesseerd, en heeft daardoor wat trainingsachterstand. Discuswerpen ging echter uitstekend; een PR van 15,62 meter. Cynthia is onlangs doorgestroomd naar TDR Jeugd, maar vond het erg leuk om de clubkampioenschappen gezellig met de meiden mee te doen. Een avond eerder liep Cynthia de 8 km Damloop by Night; de 800 meter liep ze verstandig een tikje rustiger dan normaal en toch was zij de winnares op de 800 meter. Yara ging naar huis met wel drie persoonlijke records op zak. Lisa had zich verslapen voor de 100 meter en zette daarna alle zeilen bij. Zo werd zij 2e op de 800 meter in 3:09,79 minuten. Felien had in het voorjaar last van een scheenbeenblessure, en kon daardoor minder trainen. Gelukkig is het over, en kon ze vandaag alle onderdelen meedoen. Vooral discuswerpen ging goed, met een afstand van 14,75 meter werd zij vierde op dat onderdeel.

Jongens junioren C
Drie kanjers gingen met elkaar van start in deze categorie. De beste all-round atleet was Dean. Zijn 100 meter in 13.30 seconden was onverslaanbaar en z’n worp van 24,65 meter met discus al helemaal. Sven is een jaar jonger, en wilde graag de 800 meter op z’n naam schrijven. Dat lukte in 2:41,84 minuten. Kai traint sind kort bij TDR Jeugd, daar heeft hij het erg naar zijn zin. Leuk dat je ook meedeed met de technische onderdelen op de clubkampioenschappen Kai! Je PR op de 100 meter (13.38 seconden) is in the pocket.

Junioren AB/senioren/masters
Trainer Alan had nog nooit zo’n drukke donderdagavondtraining als vorige week donderdag, want een flinke ploeg atleten was in rep en roer voor de clubkampioenschappen. Met wat clinics verspringen en kogelstoten was iedereen gelukkig net op tijd bijgespijkerd. Geweldig om te zien dat veel pupillen met hun ouders zich rondom de verspringbak verzamelden om de pupillentrainers aan te moedigen.

Bij de meisjes junioren B ging Isa van start. Isa is een sportieve meid; ze geeft pupillentraining bij AVC, en turntraining. Een atletiekwedstrijd had ze eigenlijk nog nooit gedaan, maar natuurlijk kon ze niet achterblijven bij de andere pupillentrainers. Het ging supergoed, met onder andere een sprong van wel 4,31 meter ver.

Bij de jongens junioren A ging de strijd tussen Hanke en Lucas. Met een miniem verschil van slechts 19 puntjes werd Hanke de clubkampioen, te danken aan een stoot van 9,53 meter met de kogel. Lucas was Hanke te snel af op de 100 meter sprint (12.52 seconden). En Kasper geeft al jaren pupillentraining, heeft vroeger zelf op atletiek gezeten en vond het erg leuk om weer eens een wedstrijd mee te doen. Kasper was het zeker nog niet verleerd, want zonder spikes rende hij op zijn sloffen naar een tijd van 13.11 seconden op de 100 meter. En zonder blikken of blozen stootte hij de kogel naar 9,14 meter. Een bronzen medaille voor de prijzenkast van Kasper!

In de categorie dames senioren was Manouk de enige deelneemster. Manouk is een jaartje geleden begonnen met lopen in de groep van trainer Eugène en richt zich op afstanden als 200 meter en 400 meter. Maar de clubkampioenschappen leken haar ook wel wat! Haar PR op de 100 meter staat weer een stukje scherper met 14.65 seconden.

Bij de heren senioren werkte Sten de volledige meerkamp van vier onderdelen af. Bij het verspringen waren zijn eerste twee pogingen ongeldig, trainer Alan kreeg het er benauwd van. En toen kwam de klapper van 5,09 meter, een nieuwe PR. Guus en Robin zijn herstellende van blessures, maar kogelstoten lukte gelukkig wel. Guus is eigenlijk een sprinter, en kogelt niet zo vaak. Gelukkig maar dat z’n trainingsmaatjes hem hielpen herinneren om áchteruit de bak uit te stappen. Robin heeft de sterkste spierballen en de beste techniek; hij stootte wel 10,33 meter ver.

Bij de dames masters had Annette als doel om een PR te lopen op de 100 meter sprint, en Judith had het doel om Annette voor te blijven met kogelstoten. Beide doelen werden behaald; Annette noteerde een tijd van 16.22 seconden en Judith stootte wel 80 cm verder dan Annette (7,96 meter)! Beide dames masters waren dan ook zeer tevreden.

Bij de heren masters waren en twee deelnemers, Francois en Frank. Het was de eerste keer dat Francois meedeed aan een atletiekwedstrijd - de dag voor de wedstrijd heeft hij nog flitsende spikes aangeschaft. Vanaf nu gaat het alleen maar nóg beter Francois! En Frank – herstellend van een blessure – heeft zo zijn eigen techniek om de tegenstander te imponeren; hij schreef zich in voor de wedstrijd op het laatste moment. In de atletenappgroep meldde hij ‘ik kom alleen kogelstoten’. Een dag later typte hij ‘héél misschien doe ik ook de 800 mee’. Op de dag zelf stond Frank opeens in oranje clubtenue klaar bij de verspringbak. Zowel Francois als Frank mogen zich het hele jaar clubkampioen noemen in hun masters-categorie.

4x400 meter estafette
Toen alle categorieën klaar waren, had het secretariaat even tijd nodig om de uitslagen op een rijtje te zetten. Maar de atleten en publiek hoefden zich niet te vervelen, want er stond een leuke 4x400 meter estafette op het programma. En zo gingen diverse teams van onder andere pupillentrainers en -trainsters en junioren C en D van start.
De meisjes junioren D (Iris, Eline, Lenneke en Sanoë) hebben met hun tijd 5.24,71 een baanrecord gevestigd in de categorieën meisjes junioren B en A én vrouwen senioren. Omdat de 4x400m geen aanbevolen wedstrijdonderdeel is bij de meisjes junioren D en C kan hun prestaties in die categorie niet als baanrecord worden opgenomen. Jongens junioren D (Sepp, Mike, Owen en Joppe) hebben met hun tijd 5.32,82 een baanrecord gevestigd in de categorie jongens junioren B en A. Het mannen senioren team (Sten, Hanke, Lucas en Kasper) had met 4.07,36 verreweg de snelste tijd van de dag en vestigde daarmee een baanrecord in hun eigen categorie. De prestatie van het gemengde team (met het rennende jurylid Jacqueline, Annette, Manouk en Albert) was fraai – vooral de 400 meter durende eindsprint van laatste loper Albert.

En toen zat het baanseizoen 2019 erop! De atleten gaan zich opmaken voor de crosscompetitie, AVC boslopen en indoorwedstrijden.

Alle atleten heel erg bedankt voor jullie enthousiaste deelname, het was een geweldige AVC-dag! Hulpouders, trainers, juryleden, ET, kantinecommissie, een wedstrijd kan niet zonder vrijwilligers. Superbedankt allemaal! (de ET – electronische tijdwaarneming – zoekt overigens nog een vrijwilliger. Iets voor jou? Ze zouden er erg blij mee zijn.)

Voor alle uitslagen, klik hier.

Bekijk hier de mooie foto's gemaakt door diverse ouders en atleten. Heb je zelf nog mooie foto's, mail ze gerust naar pr@avcastricum.nl
Fotograaf Bert Oudendijk maakte een prachtig album vol actiefoto's. Je vindt ze hier.

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Looptrainer Wim Noom heeft, voordat de lockdown begon, iedere zaterdagochtend om half negen vanaf het clubhuis foto’s gemaakt. Dit… Meer >
 
www.avcastricum.nl
De pupillentrainers schreven een ingezonden brief aan de pupillen, hun ouders en alle andere AVC'ers: "We hadden onze… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Na de pupillen en de junioren is er nu ook groen licht gegeven om de trainingen voor atleten van 18 jaar en ouder (senioren en masters)… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Tijdens de persconferentie van 6 mei is bekend geworden, dat vanaf 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven