Nieuws

De Berenloop - marathon van Terschelling - en de truc van Beer

17 november 2019 door Jeroen Kuipers
www.avcastricum.nl
De Berenloop is een jaarlijks hardloopevenement op Terschelling. Alles op het eiland staat dan in het teken van hardlopen en de eilanders halen alles uit de kast om er een mooi feest van te maken. Veerboten zitten vol, restaurants zijn gereserveerd en alle accommodaties in de buurt van West Terschelling zijn volgeboekt. Het eiland wordt het eerste weekend van november overspoeld met lopers en supporters uit alle windstreken.

Juniorentrainer Toby Schulte vaarde zelfs met zijn eigen zeilboot vanuit Enkhuizen naar Terschelling, met de AVC-vlag in top!

Achtergrond van de Berenloop
De Berenloop werd voor het eerst gehouden in 1997 ter afsluiting van het themajaar ‘400 jaar Willem Barentsz’. Tijdens de overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla, overleefde de bemanning de winter door op beren te jagen en zo kwam de marathon aan haar naam. Willem kwam uit het dorp Formerum dat op Terschelling ligt.

De Berenloop halve marathon heeft een inschrijving van 3300 deelnemers en is meestal binnen een paar uur uitverkocht. Voor de hele marathon is plek voor 1000 deelnemers, maar meestal zijn het er niet meer dan 400 of 500. Elk jaar is AV Castricum vertegenwoordigd door een groep enthousiaste lopers en supporters. Dit jaar zijn het er ongeveer vijfentwintig en de meesten arriveren al in de loop van vrijdag.

Kleintje Berenloop

Op zaterdagochtend wordt traditioneel de Kleintje Berenloop gehouden met afstanden van 5 en 10 kilometer. Joost van der Linden (met zijn jongste zoon Joeri) Annette IJzer en Sepp Schulte doen mee op de 5 kilometer. Sepp haalt nog een mooie 7e plaats bij de mannen senioren. De rest van de dag brengen we door in het dorp en wordt er gefietst over het eiland.
’s Avonds is er voor de hele groep gereserveerd in de pizzeria in Midsland. Het is een gezellige boel en er wordt goed gegeten en gedronken ter voorbereiding op de afstanden van morgen.


Beer
Het eerste jaar op Terschelling leer ik Beer kennen. Beer is als zijn naam doet vermoeden. Hij heeft  een belangrijke rol want hij heeft vaak mazzel. Met Beer erbij gaan de dingen gewoon makkelijker. Hij wordt door de AVC-ers achter op de fiets van hot naar her gesleept. Beer laat het allemaal gelaten over zich heen komen. ‘’..’t is voor de goede zaak..’ of iets dergelijks hoor ik hem vaak brommen. De gedachte dat meneer Barentsz zijn soortgenoten heeft opgegeten, heeft hij maar naast zich neer gelegd. Dat waren andere tijden zullen we maar zeggen.
 

Ik heb dit jaar nog een onderonsje met Beer. Hij vertelt me van het jaarlijkse bosloopje. Beer kent Haas en Vos. Haas is snel maar hij is ‘all over the place’. Waarschijnlijk legt hij de dubbele afstand af. Vos is slim en kent alle sluipweggetjes maar kan het niet laten om stiekem af te snijden. Meestal wordt hij betrapt en gediskwalificeerd. En Beer, die blijkt een stuk sneller dan zijn logge uiterlijk doet vermoeden. Beer heeft een truc: ‘Langzamer lopen om sneller te gáán…’, fluistert hij. ‘Niet doorvertellen hoor!’. Hij grijnst er bij van oor tot oor. Beer doet het rustig aan. Hij loopt geen meter te veel en meestal weet hij er op het eind nog wel een eindsprintje uit te trekken. En zo kan het dat hij vaak verrassend eindigt in het bosklassement. Hij lacht er een beetje bij, want echt belangrijk vindt hij het volgens mij niet.
 

Halve, hele marathon en Jeugdloop
Op zondag zijn de halve en hele marathon en de Jeugdloop. Het weerbericht is tot het laatste moment veranderlijk gebleven met flink wat wind en buien. Uiteindelijk valt het mee. De temperatuur is gestegen, de wind is afgezwakt tot kracht 4 en het belooft zowaar droog te blijven!

Sepp Schulte wint de Jeugdloop
Sepp Schulte doet mee met de Jeugdloop en haalt daarbij de eerste plaats. Hij mag een mooie beker in ontvangst nemen.

Paula Vrolijk, Marjon Lindeboom, William Hoedjes, Marc Carton, Frank-Jan Borst, Joost van der Linden (en zijn oudste zoon Colin) en Martijn Bakker lopen vandaag de halve marathon en Robbert Polak, Karen Faber en ondergetekende doen de hele marathon.
Het parcours van de marathon staat bekend als een van de mooiste en zwaarste van Nederland. Het loopt van West-Terschelling naar de Bosplaat en van daar slingerend door de duinen, het strand en het bos terug naar West Terschelling. De kans om op dit parcours een ‘negatieve split’ te lopen (tweede helft langzamer dan eerste helft) is vrij groot door de duinen, het strand en de 5 kilometer vals plat (‘The Longway’) terug naar het dorp. Maar het is genieten. Tachtig procent van het eiland is natuurgebied en is bekend om natuurmonumenten zoals De Boschplaat en Noordsvaarder. Een prachtige omgeving dus om in te lopen.
 

De hele en de halve marathon starten onder de vuurtoren De Brandaris. Na het startsignaal gaat er een enorme scheepshoorn af die onder de Brandaris staat opgesteld. De kopjes en schoteltjes rammelen dan uit de kasten. Het duurt ruim 15 minuten voor alle lopers van de halve marathon door de smalle straat zijn vertrokken. Veertig minuten later start de hele marathon. Beide routes gaan door het dorp en langs de waddenkust richting Midsland. Bij Midsland gaat de hele marathon door de weilanden naar Formerum om van daar verder richting Oosterend en de Boschplaat te gaan. De halve marathon steekt bij Formerum over naar de Noordzeekant van het eiland en gaat bij Midsland aan Zee het strand op. De hele marathon loopt via de duinen en het Hoornse Bos en komt dan op dezelfde plek het strand op.
 

Het strand wordt vaak het breekpunt in de koers genoemd. Zelf vond ik het prettig dat het een paar kilometer vlak was. Het strand was lekker hard en de wind zat achter de duinen, dat scheelde. Breekpunt was meer de strandafgang bij West aan Zee. Na de klim vanaf het strand komt er nog een tweede flinke stijging (surprise!) en daarna is het even zoeken naar het ritme.
Het laatste stuk door het bos heet de Longway. Het dankt zijn naam aan de zingende arbeiders die tijdens de Eerste Wereldoorlog van het zandpad tussen het dorp en het strand een schelpenpad hebben gemaakt. Zij zongen ‘It’s a long way to Tipperary’. Maar ook letterlijk gezien doet de naam het pad eer aan. Het is 5 kilometer oplopend vals plat tot aan het dorp. Een long way dus!
In het dorp aangekomen gaat het door een paar smalle straatjes naar de rode loper die een flink eind voor de finish door het dorp is uitgerold. Het is een gejoel en gejuich, mensen hangen over de hekken en iedereen wordt als ‘De Winnaar’ binnengehaald. Geweldig om mee te maken.

Kortom, de Berenloop is een mooi evenement met voor ieder wat wils. Maar zorg dat je op tijd bent met inschrijven en boeken van de boot en de overnachting!

(Voor meer tips en tricks van Beer: ‘De strategie van de Beer’ door Lothar Seiwert.)

 

Uitslagen:
 

Kleintje Berenloop (5000 m):
Sepp Schulte                     20:09
Annet IJzer                        30:54
Joost van der Linden           31:09

Kleintje Berenloop (10.000 m):
Chantal Mante                    53.17 

Jeugdloop (1200 m)
Sepp Schulte                     4:44
 

Halve marathon
Marc Carton                   1.44.48
Martijn Bakker               1:45:33
Frank-Jan Borst              1.58.49
Joost van der Linden       2:02:21
Marjon Lindeboom          2:04:12
William Hoedjes              2:10:13
Paula Vrolijk                   2:18:14
 

Hele marathon
Jeroen Kuipers                  3:44:05
Robbert Polak                   4:08:39
Karen Faber                      4:50:12

 

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Looptrainer Wim Noom heeft, voordat de lockdown begon, iedere zaterdagochtend om half negen vanaf het clubhuis foto’s gemaakt. Dit… Meer >
 
www.avcastricum.nl
De pupillentrainers schreven een ingezonden brief aan de pupillen, hun ouders en alle andere AVC'ers: "We hadden onze… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Na de pupillen en de junioren is er nu ook groen licht gegeven om de trainingen voor atleten van 18 jaar en ouder (senioren en masters)… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Tijdens de persconferentie van 6 mei is bekend geworden, dat vanaf 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven