Nieuws

Clinic Running Blind

05 december 2019 door Wim Noom
www.avcastricum.nl
Op zaterdag 16 november vond er een clinic Running Blind plaats op de atletiekbaan van AVC. Joop Beentjes (voorzitter AV Castricum) heet Joost van Gent (bestuurslid van Stichting Running Blind) en Annemiek (die de clinic zal verzorgen) van harte welkom. Joop onderstreept dat de clinic past bij de maatschappelijke doelstelling van de vereniging.

Op uitnodiging van trainer Wim Noom zijn Esther, Beene en Françoise bij de clinic aanwezig. Regine (doventolk) is er ook. Zij heeft een vriendin uit Amsterdam meegebracht die zwemcoach is van een slechtziende. Frank en Caroline zijn slechtziend en doen ook mee aan de clinic. Frank loopt eenmaal per week 4,5 km met een buddy maar hij zou dolgraag vaker willen hardlopen en meer kilometers maken.   

 

Na een korte introductie gaan we de baan op. Annemiek vraagt ons groepjes van twee te maken. De een is buddy en de ander krijgt een zwarte verduisterende bril op. Bij de eerste oefening lopen we een paar rondjes op de baan. De buddy geeft instructies en stuurt met een koord bij. Het rode koord van 30 cm kan aangehaald worden en de buddy kan dan bijsturen met onderarm of hand. Daarover maak je afspraken. Korte instructies doen het goed. Het is even wennen om met een verduisterende bril op hard te lopen. Je raakt er in het begin wat duizelig van maar dat gevoel verdwijnt al snel. We wisselen van rol en leren ondertussen van elkaar welke instructies effectief zijn.

 

Daarna doen we een paar oefeningen met pylonen, ringen en hordes. De een is weer buddy en de ander krijgt de zwarte bril op. Zigzaggend gaan we verbonden door het koord langs de pylonen. De instructie is hier eenvoudig links of rechts. Dat gaat goed.

Verderop staan twee rijen pylonen opgesteld waar we tussendoor moeten lopen. Je kunt er alleen achter elkaar lopen en we moeten ons voorstellen dat er water is aan weerszijden. De beste manier om de slechtziende hiertussen door te loodsen is de ‘polonaise’. De buddy loopt voorop met de handen van de slechtziende op zijn schouders.

Bij de hordes is het natuurlijk belangrijk om de hoogte ervan te communiceren. Die zijn ongeveer 25 centimeter. Ook moet de buddy duidelijk maken vanaf waar de sprong over de horde gemaakt moet worden.

 

We zijn erg onder de indruk van de ervaringen tijdens deze intensieve clinic. We zijn ervan doordrongen dat de instructies zo concreet mogelijk moeten zijn. Dat betekent oefenen en uitwisselen wat werkt en niet werkt. Het gaat erom dat je gaandeweg een eigen taal ontwikkelt, afgestemd op de slechtziende waarbij de veiligheid uiteraard voorop staat. Overigens is er een handboek over Running Blind in de maak. De verwachting is dat het in de loop van volgend jaar verschijnt.

Ondertussen hopen we dat meer blinden en slechtzienden zich zullen aansluiten bij AV Castricum en de vereniging een bloeiende regionale afdeling wordt van Running Blind.

Wil je meer weten over Running Blind?
Bekijk de website.

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Looptrainer Wim Noom heeft, voordat de lockdown begon, iedere zaterdagochtend om half negen vanaf het clubhuis foto’s gemaakt. Dit… Meer >
 
www.avcastricum.nl
De pupillentrainers schreven een ingezonden brief aan de pupillen, hun ouders en alle andere AVC'ers: "We hadden onze… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Na de pupillen en de junioren is er nu ook groen licht gegeven om de trainingen voor atleten van 18 jaar en ouder (senioren en masters)… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Tijdens de persconferentie van 6 mei is bekend geworden, dat vanaf 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven