Nieuws

Natte vierde Strand- en duinloop

door
Zondag 2 februari klonk het startschot van de vierde en laatste AVC Strand- en duinloop van dit seizoen. Door de regen in de nacht en ochtend was het onderweg blubberig en glibberig, het leek wel een echte cross. De twee langste afstanden kregen vanwege een door kapwerkzaamheden afgesloten pad er een lusje van 500 meter extra bij. Daarna gingen deze lopers over het strand, waar het net hoogwater was geweest.

De loop van vandaag was voor veel lopers dé test voor de Groet uit Schoorl Run die voor volgende week zondag op de hardloopkalender staat. Voor een aantal jeugdige lopers was het de voorbereiding op de derde wedstrijd in de cross competitie van volgende week zaterdag.

Eva van Weenen (pupil C) had zo genoten van de Egmond mini marathon op Camping Bakkum, dat ze de Strand- en duinloop ook wel aandrufde. Mini pupil Fleur Beentjes had het voor elkaar gekregen dat maar liefst drie pupillentrainsters (Isa van der Moer, Lotte Kronenberg en Marleen Bergfeld) de hele route met haar en haar vriendinnetjes meerenden. Namens de juniorentrainers stonden Kees Vrolijk en Toby Schulte aan de start; Kees op zijn barefoot-schoenen en voorzien van oordopjes met 180 beats per minuut voor de juiste pasfrequentie. En Toby had afgesproken om eens samen met C-junior Joppe van der Eyden te gaan lopen om voor hem het comfortabele tempo op de lange afstand te vinden. Ook AVC trainers Rogier van Tetterode en Ari Smit werden in het startvak gesignaleerd.

Behalve trainers waren er ook een flink aantal rennende ouders die met hun kroost aan de 2,3 kilometer meeholden. De 61-jarige Aris Lubbers had naar eigen zeggen in járen geen loopje of wedstrijd meer meegedaan. Deze AVC’er besloot in te schrijven op de 4 kilometer, en liet onderweg menig jongedame achter zich. En dan zien we nog een geheimzinnige mr. Anoniem van AV Castricum in de uitslag. Deze mr. Anoniem kan in ieder geval hard rennen, want zijn 8,8 kilometer ging in 47:28 minuten. We zijn benieuwd hoelang hij anomiem blijft. En zo is de AVC Strand- en duinloop een festijn voor jong en oud, voor heren en dames, voor trainers, voor ouders en voor doorgewinterde atleten vanuit onder andere Amsterdam, Rotterdam en Almere; iedereen die vandaag de regen trotseerde is een topper!

Prijzen
Voor de jeugd waren er fraaie medailles voor de eerste drie jongens en meisjes per categorie. De winnaars van de 8,8 kilometer - de wedstrijdafstand van vandaag - ontvingen prijzengeld. Voor de winnende heer en dame op de 4,0 kilometer en 12,4 km was er een heerlijke verse appeltaart. Ook grote dank aan onze sponsor Oosterbaan Sport en Wandelschoenen voor het sponsoren van de startnummers.

Filmpje
Bekijk hier een filmpje van de start van de 2,3 en 4 kilometer (bron: Facebook van Chris Cross)

Mini pupillen en pupillen C – 2,3 kilometer
Bij de allerjongste jeugd was bij de jongens de eerste plaats voor Jaro Koper van DEM. Zijn 2,3 kilometer ging in 9:47 minuten. Joris Kaandorp werd tweede, en Niels Termes derde. Bij de meisjes was de winst voor Nanne van Spanje (10:57 minuten). Fay Bergfeld van AVC mocht op het podium komen voor de zilveren medaille, en brons was er voor Sofie Bosman.

Pupillen AB – 2,3 kilometer
Sten Out was de winnaar in deze categorie bij de jongens, hij finishte in 9:44 minuten. Tweede werd AVC Noah Beentjes van AVC, derde werd Hugo Kuil van DEM. Bij de meisjes kwam Evi Drommel van AV Trias als eerste over de streep, in 11:01 minuten. Jasmijn Kloek van AVC werd tweede. Bente van Spanje eindigde op de derde plek.

Junioren CD – 2,3 kilometer
Sepp Schulte van AVC was de winnaar bij de jongens junioren CD. Hij liep zijn 2,3 kilometer in 8:28 minuten. Als tweede eindigde zijn trainingsmaatje Mike Osendarp. Derde werd Bandi Leijen van AVC. Bij de meisjes mocht Jasmijn Blok van Trias het hoogste podium beklimmen, haar tijd was 10:42 minuten. De tweede plaats was 12 seconden later voor Robin Verduin.

Junioren CD – 4 kilometer
Slechts twee meiden aan de start, en geen jongens dit keer. De eerste plaats was voor Britt Duinmeijer van AV Castricum in een tijd van 20:28 minuten. Isabella de Bruijn van GAC Hilversum finishte als tweede.

Heren – 2,3 kilometer
Raymond Blok tekende voor een eerste plek in 10:42 minuten. Gevolgd door Toby Schulte (2e) en Koen van Spanje (3e).

Dames – 2,3 kilometer
Brenda Calis (AV Lycurgus) was in 9:24 minuten de snelste dame, de nummer 2 Marleen Bergfeld, gevolgd door Noor Tromp op de derde plaats.

Heren – 4 kilometer
Kees Vrolijk van AVC tekende voor de snelste tijd van 16:07 minuten, en won daarmee de appeltaart. Achter Kees eindigde Tycho Cornet (AVC) als tweede en David Bastiaansen als derde.

Dames – 4 kilometer
Annelies van der Ven (Trias) was de winnares in 19:32 minuten. Ook voor haar was er een heerlijke appeltaart. Annette IJzer werd tweede. De derde plaats bij de dames op de 4 kilometer was voor Xanthe de Voogd.

Heren senioren– 8,8 kilometer
De wedstrijdafstand was vandaag de 8,8 km. Dat betekent dat er op deze afstand prijzen waren per leeftijdscategorie. Dennis Zwagerman was de winnaar in de categorie heren-senioren. Zijn 8,8 km (en het lusje van 500 meter extra in verband met het afgesloten pad) ging in 35:06 minuten. De tweede plaats was voor Huib de Vries, derde werd Thijs Bootsma.

Heren 40-50 jaar – 8,8 kilometer
AVC-lid Walter de Graaf noteerde de snelste tijd in deze categorie, 35:32 minuten. De tweede plaats was voor Marcel Termes van loopgroep Aart Stigter. Koen van Spanje van AV Castricum eindigde als derde, hij had de 2,3 kilometer als warming-up gebruikt.

Heren 50 jaar en ouder – 8,8 kilometer
In deze leeftijdcategorie won Jaco de Kraker van Phanos uit Amsterdam in een tijd van 37:06. De tweede plaats was voor Ben Bijwaard. Op de derde plaats zien we in de uitslag de geheimzinnige ‘Mr. Anoniem’ van AV Castricum.

Dames senioren – 8,8 kilometer
Eva van Zoonen is weer helemaal hersteld van haar gebroken voet die tijdens het zomerseizoen roet in het eten gooide. De winst op deze wedstrijdafstand was dan ook voor Eva in 36:48 minuten. Karlijn van Es van PAC Rotterdam werd tweede, Inge Rol van AVC derde.

Dames 40 jaar en ouder – 8,8 kilometer
In deze categorie was de winnares Monique Arkenbout-Anderiessen van loopgroep Aart Stigter. Zij liep een tijd van 42:43. De tweede plaats was voor Marnette Visser, zij is de moeder van Brenda Calis die de 2,3 km won. Jantien Meijer van AV Castricum eindigde op de derde plaats.

Heren 12,4 kilometer
Deze afstand werd gewonnen door André Hilberts (AVC) in een tijd van 50:40, goed voor een appeltaart. De tweede plaats was voor Bart Geersema, derde werd Bennie Bijwaard. Ook deze heren liepen 12,4 kilometer plus 500 meter bonus vanwege het afgesloten pad.

Dames – 12,4 kilometer
Eileen Groenland van AV Castricum - uit de loopgroep van Jacco Verhulst - won deze afstand in een tijd van 58:17 minuten, en mocht de appeltaart in ontvangst nemen. De tweede plaats was voor Marjolien Bijwaard. De derde plaats voor Judith Tamis van AV Castricum.

Parnassia Groep Cross
Dit was alweer de laatste Strand- en duinloop van dit winterseizoen. Er zijn vandaag geen parcoursrecords verbeterd.
Op zondag 1 maart kun je meedoen met een minstens zo leuke loop - de Parnassia Groep Cross – georganiseerd door AV Castricum. Klik hier voor meer informatie en om direct in te schrijven.

Uitslagen
Voor alle uitslagen, klik hier.

Vrijwilligers bedankt!
Alle vrijwilligers van de vier Strand- en duinlopen willen wij graag langs deze weg bedanken. De parscoursuitzetters en -opruimers, de EHBO'ers, het wedstrijdsecretariaat, de kantinecommissie, de starter, de voorfietsers en achterfietsers, de parcoursposten, de mensen bij de finish, en de jeugdtrainers waren vier maal in weer- en wind in touw om de atleten een mooie dag te bezorgen. Heel erg bedankt daarvoor.

Foto’s
Bert Oudendijk maakte de foto van de start van de 2,3 kilometer en de 4 kilometer bij dit artikel. Bekijk hier zijn fotoalbum.
Nico Lute maakte foto's bij de opgang van het stille strand, deze zijn hier bekijken.
Michiel Bosland maakte foto's bij de overgang van duin naar de weg naar het strand, deze zijn hier te bekijken.
Voor de foto's van de prijsuitreiking van de 2,3 km en 4 km, klik hier.

Maandag 25 maart was het tijd voor de jaarlijkse jurybijeenkomst: zo'n 20 AVC juryleden en vrijwilligers zijn bijgepraat door Ton… Meer >

Een flinke groep AVC junioren jongens en meiden volgt iedere zondagochtend looptraining. Zij raceten op zondag 24 maart met de hele… Meer >

Op donderdag 18 april 2024 vindt om 20.00 uur de Algemene ledenvergadering plaats. Het bestuur nodigt alle leden, trainers, ouders van… Meer >

Een aantal leden van onze vereniging doet mee aan de Triatlon Castricum. Wellicht zijn er ook leden die het leuk vinden om te gaan… Meer >