Nieuws

Crossen in modderig Bovenkarspel

10 februari 2020 door Annette IJzer
www.avcastricum.nl
Zaterdag 8 februari reisden een groot aantal AVC junioren en pupillen naar Bovenkarspel - hoog in het noorden van onze provincie - voor de 3e en laatste wedstrijd van de regionale cross competitie. Trainer Eugène van Kruchten zat al vroeg aan een cappuccino in het nabijgelegen restaurantje. Trainer Hanke Pijlman bereikte Bovenkarspel via trein, buurtbus en z’n skateboard. Trainers Sten en Lucas konden meeliften in een camper. Het parcours in Bovenkarspel bleek te bestaan uit nat grasland, wat steeds modderiger werd naarmate de dag vorderde. Een échte cross dus!

Een aantal van onze AB junioren toppers liet op voorhand al verstek gaan, omdat zij al zeker waren van een individuele finale plaats of omdat ze zich als lid van een AVC team al zeker geplaatst hadden. Hierdoor hadden de overige atleten een mooie kans om zich in de schijnwerper te lopen en vooral ook om in de eindrangschikking over alle wedstrijden omhoog te klimmen naar een finale plaats door in Bovenkarspel in de voorste linie te eindigen. Nadat de rookwolken van het crossgeweld waren opgetrokken en alle modder van de lopers was afgespoeld bleek ook dat deze tactiek uitstekend had gewerkt.

Bij de CD junioren was de afvaardiging klein in verband met de open dag op het Jac P. Thijsse college. Veel brugklassers in spé kozen er voor de cross competitie te laten schieten om deze reden. Desondanks wisten de aanwezige atleten een prima klassering in het klassement neer te zetten.

Bij de pupillen was het intussen gaan regenen en door de vele lopers bij de junioren was het parcours en de omgeving van start en finish veranderd in een soort modderpoel. Met als gevolg glibberpartijen en verloren schoenen. Maar dat mocht de pret en gezelligheid niet drukken, de pupillentrainers maakten er weer een loopfeestje van.

Jongens junioren AB
De jongens junioren A en B liepen een race over 5000 meter en de wedstrijd leek wel een clubduel tussen AV Edam en AVC. De AVC junioren die trainen in de TDR jeugd groep van Louis Dam en Eugène van Kruchten moesten de ploeg AV Edam wel voorrang geven in het dag-ploegenklassement, maar behaalden individueel toch mooie ereplaatsen. Tycho Cornet eindigde als 4e bij de junioren A. En vooral de B junioren deden het goed met een verrassende 2e plaats voor Rowan Dekker (19:04) en een 3e plaats voor Milo Dekker (geen broer… 19:14). Daarachter werden Kai Deumers 4e en Wesley Steenbakker 6e.

Meisjes junioren AB
Zonder A-juniores Femke Been en Richelle Kanis en bij de B-meisjes zonder Juul Schuit en Iris de Wit had het AVC meisjes AB team flink aan kracht ingeboet. Hierdoor waren er te weinig AVC meisjes om te strijden voor het dag-ploegenklassement. Dit was geen probleem, want door de 2 eerdere uitstekende wedstrijden was de AVC meisjes junioren AB ploeg al zeker van een finale plaats. De wel aanwezige atletes leverden echter een mooie strijd in de modder. Ruth Spijker maakte een bijzonder goede come-back. Na een aantal maanden licht blessureleed en enkele fysieke ongemakken liep zij haar eerste wedstrijd weer. Vriendin en teamgenoot Juul Schuit was wel aanwezig om haar (en andere TDR teamgenootjes) aan te moedigen en vooral ook om voor de wedstrijd te zorgen voor een snel uitziend race-kapsel bij Ruth. Met dit snelle kapsel eindigde Ruth bij de B meisjes op een mooie 4e plaats (13:21 over 3000m). Ook Pipp Pauzenga stelde niet teleur met een 5e plaats.

Jongens junioren C
In een groot veld van 25 C junioren stonden 5 AVC atleten aan de start. Sem Verkaart (trainend bij TDR Jeugd) liep wederom een sterke race over 3500 meter en werd net als tijdens de 1e en 2e competitiewedstrijd 4e (in 14:04 minuten). Zijn laatste 100-200m was bijzonder snel, mede door de aanmoedigingen van een groot aantal vrouwelijke fans, die hij dan ook op ca. 80 meter voor de finish trakteerde op vreugdevolle hand- en arm gebaren, geheel in stijl met zijn status als vedette bij de C’s. Owen Prins werd vandaag 13e en hierdoor heeft hij zich tot zijn grote blijdschap voor de finale geplaatst. Sven Schilder zat Owen op z’n hielen, en eindigde drie seconden later. Sven dacht dat hij nog een rondje moest! Alec Deumers had eerst z’n broer Kai aangemoedigd voordat hij zelf in actie mocht komen. Alec eindigde als 18e. Joppe van der Eyden had een enorme uitdaging aan de 3500 meter, but he did it! Je mag heel trots op jezelf zijn Joppe. De jongens junioren C – met lopers uit TDR Jeugd en uit de reguliere AVC trainingsgroep - haalden met elkaar een prima 3e plaats in het dag-ploegenklassement.

Meisjes junioren C
De meisjes C traden vandaag bijna op volle oorlogssterkte aan. Alleen Franka Holland bleef aan de kant (wel aanwezig als trouwe supporter). Zij was al geplaatst voor de finale en heeft momenteel de focus heeft op het NK Indoor voor B-junioren in Apeldoorn, waar ze komend weekend zal starten op de 400 meter. Drie atletes van coach Eugene van Kruchten eindigden na 2000 meter in de top zes, met als winnares Sien van Vuuren (7:09), met vlak daarachter Marlotte Vliese (3e in 7:30) en 1e jaars C- juniore Iris Kleverlaan (6e in 8:00). Alle andere ploegen werden door dit talentvolle 3-tal op een onoverbrugbare achterstand gezet en de verwachtingen voor de finale in Castricum zijn hooggespannen. Britt Duinmeier maakte haar eigen feestje compleet door met een 15e plaats de individuele finale plaats veilig te stellen. Lenneke Pettinga heeft wederom laten zien dat ze kan crossen, en eindigde op de 16e plaats. Met Cynthia Huis in ’t Veld op de 18e plaats was de meidenploeg van AVC weer compleet.

Jongens junioren D2
Sepp Schulte stond relaxed aan de start van de 2000 meter, want verzekerd van een finaleplaats kon hem niets meer gebeuren. In de modder van Bovenkarspel werd Sepp 2e op slechts twee seconden van de nummer 1 (7:13 minuten over 2000 meter). Mike Osendarp - vorige week nog winnaar van de het zilver bij de AVC Strand- en duinloop – finishte netjes als 14e in het loopgeweld. Ilmar Schramp – zijn ploeg kan altijd op hem rekenen – had een mooie eindsprint met een directe tegenstander. Ilmar finishte als 22e.

Jongens junioren D1
Bandi Leijen kon niet wachten tot weer een wedstrijd in de crosscompetitie, want lopen is het wat hij het liefste doet. Met een uitstekende 14e plaats wist hij zijn finaleplek zeker te stellen. Imme de Reuver had vooraf niet zoveel zin, maar eenmaal na het startschot ging hij helemaal los. Hij liep naar een prima 16e plaats. Koen Spelbos liet zich niet kisten in het grote startveld van 32 atleten. Hij finishte als 27e met een pittige eindsprint.

Jongens mini pupillen
Onze mini pupillen zijn echte bikkels, alleen al omdat zij voor drie minuten rennen (600 meter) toch helemaal naar Bovenkarspel gekomen waren. Jent de Reuver had ruim een uur van te voren z’n spikes al aangetrokken, want dan gleed hij niet uit met voetballen. Obbo de Groot hield z’n handen lekker warm in de zakken van z’n AVC hoodie. Sebastiaan Engel liet nog even z’n veters extra strak strikken. En Tom de Ruijter, die ging gewoon als een speer, hij werd vierde in een tijd van 3:16 minuten. Jent kwam er al snel achteraan als 6e. Obbo (11e) gaf trainster Lisa nog even een high-five tijdens het rennen van zijn laatste meters tot de finish. En trainer Lucas rende een stukje met Sebastiaan (12e) mee met, want samen rennen is tenslotte veel leuker. Deze jongens werden vandaag bovendien eerste in het dag-ploegenklassement.

Jongens pupillen C
De jongens pupillen C liepen een afstand van 1000 meter. Oits was als eerste AVC’er weer bij de finish. Gabe de Groot werd 23e. Abel Wit gaat steeds beter lopen, hij werd dit keer 26e in de modder van Bovenkarspel.

Meisjes pupillen C
Wauw, vier AVC meiden in de top-7!! Dit belooft wat voor de finale volgende maand. Ik zou zeggen, kom allemaal kijken naar deze toppers om 14.35 uur op 7 maart op Camping Bakkum. Fay Bergfeld en Sanne Nederlof liepen de hele race over 1000 meter samen. Fay won de eindsprint in 4:20 minuten. Sanne werd 2e. Gevolgd door Roos Bekker en Fae Tuijn als 6e en 7e. Nienke Engel weet steeds meer meisjes achter zich te laten, ze eindigde als 23e en was heel blij met haar door de organisatie aangeboden appeltje aan de finish. Met elkaar eindigden deze meiden pupillen C vandaag op een dik verdiende eerste plaats in het klassement.

Jongens pupillen B
De jongens B pupillen liepen 1250 meter. Jip de Ruijter heeft de smaak van het crossen te pakken, hij eindigde als 5e en haalde zo de belangrijke punten binnen voor zijn ploeg. Gevolgd door Tom Oorthuizen als 7e. Luke Feeke heeft een paar jaar lang gedacht dat hij vooral kon sprinten, en niet kon crossen. Maar niets is minder waar, Luke werd 12e in Bovenkarspel van de wel 36 atleten. Sven Hoornsman boekt enorme progressie; de vorige wedstrijd werd hij nog 28e maar vandaag heel knap 17e! Dylan l’Abée heeft zijn zusje Lana verteld dat atletiek zó leuk is, dus zij komt vanaf zaterdag proeflessen volgen. Dylan werd 24e, en we zijn natuurlijk benieuwd of zijn zusje ook zo hard kan rennen. Vinn Schilder ging behendig door de modderige bochten en werd netjes 26e. Dex Zonneveld heeft een heel speciale reden om de crosswedstrijden mee te doen. Hij is namelijk in training voor de Kika Run in Alkmaar, en gaat daar wel 5 km rennen. Met zijn deelname aan de Kika Run wil Dex zoveel mogelijk geld ophalen voor Kika, omdat zijn zusje Nina vecht tegen een hersentumor. Lees hier hoe je Dex kunt steunen. De jongens pupillen B eindigden heel knap als 2e in het ploegenklassement van deze derde wedstrijd.

Meisjes pupillen B
Yfke Hoffschult heeft een prachtige loopstijl. Met ferme passen ging zij op de finish af, en eindigde als eerste AVC meisje op de 13e plaats. Haar 1250 meter ging in 6:36 minuten Tijdens de warming-up, nog voordat de wedstrijd überhaupt begon, bleef de schoen van Marlin Kaandorp al in de modder plakken. Beter bij de warming-up dan in de wedstrijd Marlin! Met strakke veters snelde Marlin naar de 17e plek. Linn Bekker zorgde voor de nodige punten voor het team door als 27e te eindigen. En zo behaalde dit meidenteam een prima 3e plaats in het ploegenklassement.

Jongens pupillen A1
De jongens pupillen A1 kregen een uitstekende warming-up van onze kersverse hulpouder Kevin. Hij liet niets aan het toeval over, en zorgde voor warme spieren en de juiste focus. Het enige wat er nog mis kon gaan was een glijpartij, en dat overkwam Kjell Oudegeest bij de start. Met z’n broek onder de modder stond hij snel weer op en rende achter de groep aan. Kjell finishte als 38e. Op de 26e plek eindigde Liam Verduin. En net voor hem – als 25e – Boaz Korf. Boaz is nog maar net een weekje lid van AVC en wilde graag aan de wedstrijd meedoen. Goed gedaan Boaz! Cian McGlone was vandaag de beste AVC’er, met een 14e plek.

Meisjes pupillen A1
Crossen op een modderig parcours betekent je schoenveters flink strak aantrekken. Soms gaat er wel eens iets mis; Elin Bernhard verloor haar schoen in de modder. Trainer Hanke raapte hem op. Even verderop bleef ook haar andere schoen in de modder steken, maar daaraan zat de chip voor de tijdregistratie. Dus meenemen die schoen, op sokken heel hard rennen naar de finish en gewoon een top-10 klassering lopen! Goed gedaan Elin, met je 9e plek! Trainer Lucas kwam niet meer bij van het lachen. Intussen was trainer Hanke solidair met Elin, en trok ook z’n schoenen uit. En zo kwam het dat Hanke de rest van de middag op blote voeten door de modder van Bovenkarspel liep. Het gezicht van Jasmijn Kloek stond op standje oorlog aan de start. Ze wilde graag de finale halen, en dat is gelukt met haar 16e plek. Sara de Waard had onderweg wat last van glibberpartijen, en liep niet lekker. Ze finishte als 23e. Voor klasgenootjes Nina Zeehandelaar en Laila Stein – die samen nét lid van AVC geworden zijn – was het hun allereerste crosswedstrijd. Het ging echt al supergoed, want Nina werd 24e en Laila 35e.

Jongens pupillen A2
Noah Beentje had z’n zinnen gezet op een finaleplek, maar dan moest het vandaag wel gebeuren. Met een superfocus ging Noah pittig van start, en wist beslag te leggen op een prima 14e plek (6:59 minuten). Alsof ze het weer samen afgesproken hadden, finishten Jari Knaapen, Wout Wieringa en Samuel Möhlmann als een echt team op vier seconden van elkaar als 20e, 21e en 22e. Lars Schramp gleed weg in de modder bij de start. Vliegensvlug stond hij op en rende weer verder. Goed gedaan Lars, want met vallen en opstaan wordt je sterker! Lars finishte als 31e op deze 1500 meter-wedstrijd.

Meisjes pupillen A2
De laatste groep die van start ging waren de meisjes pupillen A2. Gigi Martens zorgde voor vuurwerk door heel knap als 3e te finishen. Elles Neeft maakt enorme sprongen, de vorige race werd ze 28e en nu 18e! Elin Binkhorst en Maartje Wit bleven bij elkaar in de buurt. Al glibberend door de modder finishte Elin nét een seconde voor Maartje (38e en 39e).

Bij de uitgang van het wedstrijdterrein had de organisatie gezorgd voor enkele kuipen met slootwater plus bijbehorende borstels om schoenen en voeten af te spoelen en schoon te borstelen. Echt schoon was het water al lang niet meer, dus op de parkeerplaats zaten kinderen in kofferbakken van auto's om zich te ontdoen van schoenen, sokken en loopbroeken voordat ze de auto in mochten.

De aanwezige trainers Eugène, Toby, Sten, Hanke, en Lucas zijn apetrots op al deze bikkels. Iedereen heeft enorm z’n best gedaan, met als gevolg dat er een bijzonder groot aantal AVC’ers op 7 maart op Camping Bakkum aan de start van de finale zullen staan. We wachten nog héél even op de officiële uitslagen van het eindklassement, en zullen binnenkort bekend maken welke individuele atleten en welke ploegen zich geplaatst hebben.

Voor alle uitslagen, klassementen en ploegenklassementen, klik hier.
Voor alle foto’s van Dennis (junioren) klik hier.
Voor alle foto’s van Annette (CD junioren en pupillen) klik hier.

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Dinsdag 31 maart ontvingen wij het trieste bericht dat ons AVC-lid Raquel Pereira is overleden. Veel te vroeg en met nog zoveel wil om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven