Nieuws

Medailles op NK Indoor U18 / U20

door

Zaterdag 15 en zondag 16 februari vond het NK indoor U18/U20 plaats in de indooratletiekhal van het Omnisport in Apeldoorn. Een moment waar veel jeugdatleten naar toe hebben geleefd en een moment om te presteren. Na een aantal trainingen in de indoorhal van Apeldoorn was de jeugd er klaar voor. Dit resulteerde in een aantal mooie medailles voor de atleten die trainen in de TDR trainingsgroepen van trainers Guido Hartensveld en Eugène van Kruchten. Zeven jeugdatleten van AV Castricum hadden zich geplaatst voor dit NK indoor atletiek voor U20 (onder de 20 jaar) en U18 (onder de 18 jaar) junioren.

Zilver voor Duncan Steenbakker
Doordat het NK 10km op de weg in Schoorl vorig weekend werd afgelast vanwege storm Ciara kon Duncan Steenbakker dit weekend fris en uitgerust acte de presence geven op de 3000 meter jongens U20. In een zeer sterke race wist hij van achteruit telkens een positie op te schuiven en met een lange eindsprint wist hij verrassend de zilveren medaille te pakken in 8:31,57; een verbetering van zijn PR met niet minder dan 17 seconden. Duncan Steenbakker finishte hiermee niet ver achter de eerste plaats. ‘Ik wist alle negatieve energie om te zetten in positieve energie, waardoor ik deze race kon lopen en als tweede wist te eindigen’ melde Duncan over zijn wedstrijd. Zijn tijd was goed voor een clubrecord bij AV Castricum.

14-jarige Franka Holland 5e bij U18 juniores
Franka Holland 2e jaars U16 juniore liep op zaterdag een voortreffelijke 400m bij de meisjes U18. Geheel volgens de vooraf afgesproken tactiek liep ze de hele wedstrijd in 2e positie en plaatste ze zich met een nieuw persoonlijk record (PR) van 1:00,74 voor de finale op zondag. Op zondag wist zij zich nog geweldig te verbeteren. In de finale startte ze zeer gedurfd en sneller dan ooit op de eerste 200 meter, ca. 1 seconde sneller dan in de serie op zaterdag. In het sterke veld oudere U18 meisjes kwam ze uiteindelijk als 5e over de finish, dus 5e van Nederland. Voor het eerst in haar carrière liep ze onder de voor meisjes magische 1 minuut barrière met 59,93, hetgeen een forse verbetering betekende van haar outdoor PR van 1:01,15.

Brons voor Femke Been
Op de 800m meisjes U20 verdedigde Femke Been haar kampioenschap van vorig jaar. De bezetting was dit jaar aanzienlijk sterker dan vorig jaar toen zij met goud naar huis kwam met een tijd van 2:17,04 minuten. Dit jaar plaatste ze zich op zaterdag weer eenvoudig voor de finale met 2:19,21. De finale op zondag was een rommelige wedstrijd met veel positiewisselingen. Femke bleef attent meelopen en met een furieuze eindsprint wist ze 3e te worden en met een mooie tijd van 2:15,21 de bronzen medaille veilig te stellen. Hiermee verbrak zij ook het clubrecord van AVC.

Op de 1500 meter jongens U20 kwam Jesse Scheltema aan de start. In de tactisch gelopen serie op zaterdag werd Jesse 2e met een tijd van 4:18,33, waarmee hij zich eenvoudig plaatste voor de finale. In de finale op zondag volgde Jesse brutaal de vooraf sneller ingeschatte koplopers en liep hij bijna de hele race in 2e positie met tussentijden die wezen op een tijd van ruim onder de 4 minuten (PR van Jesse is 4:11,69). Zijn durf werd uiteindelijk niet beloond met een medaille, maar zijn tijd van 4:04,43 en de 4e plaats was zonder meer verrassend voor deze atleet. Jesse koos pas vorig jaar definitief voor atletiek, stopte met voetballen en zette zijn ski-activiteiten op een lager pitje. Helaas werd Jesse na afloop gediskwalificeerd vanwege een ongeoorloofde inhaalactie en uit de uitslagen geschrapt.

U18 meisje Yoni Bas kwam dicht bij haar outdoor PR op de 200 meter 29.38 en Richelle Kanis was na een paar kwakkelweekjes met een blessure weer wedstrijd-fit en liep bij de meisjes U20 met 5:20,25 naar een 8e plaats op de 1500 meter. Voor Juul Schuit was er een mooi PR op de 800 meter bij de meisjes U18 met 2:30,34.

Op de foto: Duncan Steenbakker met zijn trotse coach Guido Hartensveld.

De toekomststoel

15 april 2024
De Toekomststoel is een lege stoel die overal waar besluiten genomen worden de toekomst vertegenwoordigt. Steeds met de vraag:… Meer >

Bij alle wedstrijden heb je juryleden nodig; mensen die er voor zorgen dat de atleten hun wedstrijden kunnen doen. Een wedstrijd kan… Meer >

Op zondagmiddag 7 april was de boekpresentatie van Kees Rootjes. Veel AVC-leden kennen Kees, hij heeft jarenlang getraind bij ons, was… Meer >