Nieuws

4e Parnassia Groep Cross - een échte cross

01 maart 2020 door Paula Vrolijk - de Vries
www.avcastricum.nl
Op zondag 1 maart vond de 4e Parnassia Groep cross plaats, de cross die AV Castricum en de Parnassia Groep samen organiseren op landgoed Duin en Bosch. De samenwerking tussen AV Castricum en de Parnassia Groep betreft een maatschappelijk doel zoals participatie en het bevorderen van gezondheid. Er deden cliënten, begeleiders en medewerkers mee van de Parnassia Groep plus veel atleten van AV Castricum en andere verenigingen.
 
 


De start van de korte afstanden was om 10.15 uur. Er was een keuze tussen de 2,5 of de 4,1 km. Helaas kwam er net een fikse hagelbui toen de lopers en lopertjes klaar stonden in het startvak, maar de bikkels van jong tot oud lieten zich niet kennen. Na de start gingen de lopers circa 150 meter over de atletiekbaan en dan door het normaal altijd gesloten hek het terrein van landgoed Duin en Bosch op. Eerst een stuk over een zandvlakte, daarna een asfaltweg en daarna via spannende, smalle, kronkelende en heuvelachtige paden met twee pittige heuveltjes en Schotse Hooglanders op het pad. Als extra toetje was ook nog de heuvel bij de oude Trambaan in het parcours van de 4,1 kilometer opgenomen, een echte kuitenbijter. 
 
Pupillen 2,5 kilometer

Bij de jongste deelnemers - de jongens pupillen C en mini - was Joris Kaandorp de eerste in 12.46 minuten. Joris liep een thuiswedstrijd, want hij woont op het landgoed Dijk en Duin. Enkele minuten later was het Niels Termes die als tweede weer terug bij AVC was. Manuel Berroa Matteo van AVC werd derde. Deze categorie met jongens tot en met 7 jaar telde maar liefst negen jonge atleetjes.

Bij de meisjes in deze categorie was Eva van Weenen van AV Castricum de eerste, zij liep een tijd van 15.48. Gevolgd door Isa van Wolferen als tweede. Fleur Bekker - nog maar net een weekje lid van AVC - eindigde dapper op de derde plek. Zij besloot samen met haar moeder van start te gaan op haar allereerste loopje. En dat is zo leuk van de AVC Strand- en duinlopen, en de Parnassia Groep Cross; ouders kunnen met hun kind samen deelnemen. 
 

Bij de jongens pupillen AB was Sten Out de eerste die over de finish kwam, hij liep 12.21 minuten en had daarmee een slechts twee seconden voorsprong op de nummer twee Noah Beentjes van AVC. Wout Wieringa - volgende week van de partij tijdens de finale van de cross competitite op camping Bakkum - werd derde.

Bij de meisjes pupillen AB was de eerste plaats voor Yfke Hoffschult van AV Castricum, zij liep 13.17 minuten. Fien Boogaard finishte na haar als tweede, Inge Termes in haar flitsende roze outfit werd derde.

Junioren CD 2,5 kilometer
Joppe van der Eijden van AV Castricum kwam als eerste over de finish in 16.33 minuten. Bij de meisjes werd Iris Kleverlaan van AVC/TDR Jeugd eerste, zij liep een prachtige tijd van 10.57 minuten. Als tweede eindige Eline Booms van AV Castricum. Bente van Spanje werd derde.

Junioren tot 16 jaar 4,1 kilometer
In deze categorie was Rowan Dekker van AV Castricum de snelste atleet over de heuveltjes. Rowan finishte in exact 17.00 minuten. Jurre Maks eindigde op de tweede plaats. Jip Houtenbos van AV Dem werd derde. Bij de meisjes tot 16 jaar was er twee deelneemsters; Anouk Maks liep haar 4,1 kiometer in een tijd van 26,41 minuten. Lotte Kronenberg werd tweede.

Mannen en vrouwen recreanten 2,5 kilometer
De mannen op de 2,5 kilometer waren veelal vaders die hun kroost probeerden bij te houden. Soms lukte dat, zo kwam Guido Kaandorp als eerste binnen op deze afstand en finishte gelijk met zijn zoon Joris. De tweede plaats was voor Luis Berroa Matteo, hij had echter de grootste moeite zijn rennende zoontjes Manuel en Maxwell bij te houden op de heuveltjes en moest lossen. Rob van der Eyden werd derde, en finiste samen met zoon Joppe. We vinden het superleuk dat deze vaders vandaag meegedaan hebben!
Bij de vrouwen was het Ruth Spijker van AV Castricum/TDR Jeugd die als eerste binnen was in 10.03 minuten. Brenda Calis van AV Lycurgus werd tweede, Brenda werkt als begeleider bij de Parnassia Groep Dijk en Duin. Nora Klaassen werd derde.

Mannen en vrouwen recreanten 4,1 kilometer
Quinten van Delft van AV Hollandia/TDR Jeugd was de snelste in 16.07 minuten. Kees Vrolijk van AV Castricum finishte een klein minuutje later. Tycho Cornet van AV Castricum/TDR Jeugd werd derde. Erik van Dam gebruikte de 4,1 kilometer als warming-up, en liep vervolgens een uitstekende tijd op de volgende 10 kilometer. 
Bij de vrouwen was de eerste plaats voor Marianne Klanker van Phanos. MJ van der Star was de tweede dame, Jolanda van der Star derde.

Laurens Hendriks - directeur van de Parnassia Groep - was onze speciale gast en mocht het startschot lossen. Tijdens de prijsuitreiking van de korte afstanden sprak hij de jeugdatleten, ouders en overige aanwezigen in het clubhuis toe: "Ik ben heel trots op iedereen die meegedaan heeft, vooral op alle kinderen die met rode wangen bij de finish aankwamen. Want heel belangrijk is in het leven om gezond te blijven, van lichaam én van geest. En daarom is deze samenwerking tussen Parnassia Groep en de atletiekvereniging heel erg mooi."
 

Mannen en vrouwen recreanten 10 kilometer
Toen de laatste loper gefinished was van de korte afstanden, konden de deelnemers aan de 10 km plaatsnemen in het startvak. Zij hadden meer geluk qua weer, de zon brak door toen zij van start gingen. Het parcours begon op de atletiekbaan, aan de overkant gingen de lopers het hek door en over een gras-/zandpaadje de woonwijk in en dan gelijk rechts en vervolgens rechts het bos in. Via allemaal spannende smalle paadjes, langs een mooi meertje (vroeger het voetbalveld), een paar Schotse hooglanders, mooie gekleurde bloemetjes, de heuvel bij de oude tramhalte kwamen de lopers via de woonwijk van het landgoed Duin en Bosch weer in de buurt van de atletiekbaan, maar voordat ze naar de finish mochten, werd er nog een tweede ronde afgelegd. Bij de tweede ronde ging het hard hagelen. Maar na de tweede ronde konden de lopers richting de finish, waarbij ze nog circa 100 meter aflegden over de atletiekbaan. Bij de finish werden ze beloond met een bekertje water en een mooie oranje linnen tas. 


Oscar Wokke wint de 10 km bij de mannen

De 10 km werd bij de mannen gewonnen door Oscar Wokke van AV Hylas in 37.48, tweede werd Richard Dijkhuizen van AV Castricum, hij finishte in een tijd van 38.34, nagenoeg gelijk met clubgenoot Alex Schermer.Cheryl Konijn wint de 10 km bij de vrouwen
Bij de vrouwen won Cheryl Konijn, lid van AV Castricum en trainend bij TDR Jeugd. Zij liep een tijd van 45.23. De tweede plaats was voor Lindsay van der Meer, ook van AV Castricum, zij zette een tijd van 46.31 op de klokken. Als derde finishte clubgenote Eileen Groenland in 47.10 minuten.

Totaal kende deze editie 194 deelnemers, en dat is meer dan alle voorgaande edities.
Foto's:
Nico Lute maakte foto's (bovenstaande foto's van Oscar en Cheryl zijn ook door hem gemaakt):
van de 4 km
van de 10 km 

Foto's van de start van de 10 km en van de prijsuitreiking jeugdafstanden, klik hier.


Uitslagen
De uitslagen staan op Uitslagen.nl.

 
www.avcastricum.nl
Looptrainer Wim Noom heeft, voordat de lockdown begon, iedere zaterdagochtend om half negen vanaf het clubhuis foto’s gemaakt. Dit… Meer >
 
www.avcastricum.nl
De pupillentrainers schreven een ingezonden brief aan de pupillen, hun ouders en alle andere AVC'ers: "We hadden onze… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Na de pupillen en de junioren is er nu ook groen licht gegeven om de trainingen voor atleten van 18 jaar en ouder (senioren en masters)… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Tijdens de persconferentie van 6 mei is bekend geworden, dat vanaf 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven