Nieuws

Team Distance Runners -- ‘Twee top 10 plekken tijdens de Egmond Halve Marathon’

18 januari 2018 door Annette IJzer
www.avcastricum.nl
Zondag 14 januari stond in het teken van de altijd uitstekend georganiseerde Egmond Halve Marathon. Deze wedstrijd staat vooral bekend om de strijd tegen de elementen, zoals wind en kou. Dit jaar waren de weersomstandigheden mild, maar de strijd met de tegenstanders was er nog altijd.

Mannen Halve Marathon
De mannen startten exact om 12:25 uur, precies 9 minuten en 17 seconden na de vrouwen. Dit staat gelijk aan het verschil tussen de parcoursrecord van de mannen en vrouwen. Namens TDR verschenen er vijf atleten aan de start. Een knappe 9e plek was er voor Michel Butter. Hij loopt altijd erg graag in Egmond, aangezien het parcours zich vlakbij zijn eigen woonplaats bevindt. ”De laatste jaren gaat een deel van het parcours over de camping, dat is binnen een halve kilometer van mijn huis. Er is daar een fantastische passage, de juichzone, met echt een hoop mensen. Ik krijg daar zoveel support, het was echt een kippenvelmoment”, zegt de marathonloper. Normaal gezien zijn de omstandigheden heroïsch te noemen, maar Butter geeft aan dat er dit jaar sprake was van milde omstandigheden. ”De wind was zwak op het strand en de wedstrijd werd meteen hard gemaakt. Abdi (Nageeye, red.) had ook moeite om de koplopers te volgen. Ik liep de eerste 5 kilometer samen met hem, maar toen versnelde Abdi en ontstond er een gaatje”, zegt Butter. Het gat tussen Nageeye en het groepje van zes man waar Butter in liep, werd steeds groter. ”Ik heb veel pogingen gedaan het gat zo klein mogelijk te houden tussen ons en Abdi in de hoop dat hij een inzinking zou krijgen, zodat ik hem kon verslaan. Tot 15 km wisten we het gat beperkt te houden tot 15/20 seconden, maar Abdi had een opleving en had een geweldige eindversnelling. Het beste was er toen vanaf bij mij”, geeft Butter toe. Op de Bloedweg moest hij het groepje helaas laten gaan en had hij niet meer de kracht om te versnellen. ”Al met al ben ik tevreden met de aanvallende manier waarop ik de wedstrijd gelopen heb en het is een mooie stap in de voorbereiding richting het WK halve marathon in Valencia eind maart.” Hij finishte in een eindtijd van 1:05’42.
 

Niet ver daarachter kwam Edwin de Vries over de streep. Na een uitstekend debuut op de marathon, liet hij ook een geweldige Sylvestercross zien. Op het strand zat hij in de groep met de eerste Nederlanders, maar dit ging net iets te hard. Een week ziekte voorafgaand aan deze wedstrijd maakte dat hij net de vorm mistte om bij de groep te blijven. ”Het tempo was net iets te hoog waardoor ik er niet bij kon blijven. Ik probeerde er later nog bij te komen maar dit lukte helaas niet”, aldus De Vries. Maar dit weerhield hem er niet van toch een topklassering te noteren. ”Ik heb veel alleen gelopen, maar werd met een mooie eindsprint 12e. Dit is mijn beste klassering ooit in Egmond”, zegt de 25-jarige marathonloper. Zijn eindtijd was 1:07’32.
 

Mahadi Abdi Ali maakte zijn debuut op deze afstand en dat deed hij behoorlijk. De 1500 meter specialist wilde graag deze afstand ervaren na veel positieve reacties van zijn teamgenoten. Hij mocht niet helemaal voluit lopen, want volgende week staat de Abdijcross op het programma. Zijn tactiek was om behouden te starten op het strand en daarna te versnellen. Na het strand, kon hij zijn vizier richten op het inhalen van zoveel mogelijk concurrenten. Na een mooi laatste kilometer van 3:02 kwam hij als 29e binnen in een tijd van 1:09’58.

Namens TDR verscheen ook Ambroise Uwiragiye aan de start. Na een periode van ziekte had hij het moeilijk tijdens de race. Na een goed bevochten strijd kwam hij als 46e binnen in een tijd van 1:12’34. Edwin Sjerps maakte net als Abdi Ali zijn debuut, en kwam als 60e binnen in 1:14’10.
 

Vrouwen Halve Marathon
Namens TDR verschenen er vier dames aan de start van de 21,097 kilometer lange race. Voor de tweeling Bo en Britt Ummels was het de eerste keer dat ze deelnamen aan de halve marathon waar ze normaal vooral kortere afstanden lopen. Het doel was om de wedstrijd goed op te bouwen en te ervaren hoe het is om deze afstand te lopen. Britt Ummels liep een goed opgebouwde race, en kwam als 10e  dame in het over de streep. Ummels was tevreden over de race. ”Het strand heb ik voorzichtig benaderd en ik kon me goed richten op enkele dames die voor mij liepen. De sfeer en de toeschouwers waren geweldig. Dit zorgde steeds voor veel energie”, aldus Ummels. Naarmate de wedstrijd vorderde kon ze meer naar voren opschuiven. ”De laatste 2 kilometer kreeg ik opeens de 4e Nederlandse dame in het vizier, maar ik kwam helaas net te kort om haar nog in te halen. Maar het was een hele mooie ervaring”, zegt de atletenhuisbewoonster. Ze finisht in een tijd van 1:18’11. Niet ver daarachter finisht Bo Ummels in een mooie tijd van 1:18’56 als 11e. ”Ik ben tevreden over mijn eerste halve marathon. Na een behouden start op het strand kon ik de laatste 10 kilometer goed door versnellen.”

Eva van Zoonen bewijst een sterke ontwikkeling door te maken de afgelopen maanden. Ze startte aanvallend en kwam goed uit de voeten op het strand. Ze liep in een mooi tempo door en kwam uiteindelijk uit op een PR van 1:20’59.

Inge de Jong had tijdens de race helaas last van krampen in haar kuit, kon daardoor niet goed doorlopen en finishte na 1:23’18. 
 

ZIE OOK: http://teamdistancerunners.nl/ 

Foto: TDR


 
www.avcastricum.nl
Dinsdag 31 maart ontvingen wij het trieste bericht dat ons AVC-lid Raquel Pereira is overleden. Veel te vroeg en met nog zoveel wil om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven