Nieuws

Huldiging nieuwe clubrecordhouders

16 april 2018 door Frank Stam
www.avcastricum.nl

Tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van 12 april 2018 had ik de eer om namens het bestuur en de clubrecord-commissie (Dirk Klanker, Hessel Posthuma en ondergetekende) de nieuwe clubrecordhouders van het outdoorseizoen 2017 en het aansluitende indoorseizoen tot en met 31-12-2017 toe te mogen spreken, waarna voorzitter Joop Beentjes een cadeaubon overhandigde.


Je kunt op heel veel manieren van atletiek genieten, maar voor mij is atletiek toch primair een wedstrijdsport. Het Olympische motto is niet voor niets “Citius, altius, fortius”: sneller, hoger, sterker. Het is daarbij belangrijk te beseffen dat het niet alleen de atleten zijn, maar vooral ook de vele vrijwilligers die het mogelijk maken dat atletiekprestaties überhaupt geleverd kunnen worden. Sommige van deze prestaties zijn uitzonderlijk goed en mogen dan een clubrecord genoemd worden. Het is goed te beseffen dat achter ieder clubrecord een uniek verhaal schuil gaat, dat steeds mooier wordt naarmate het record rijpt. Zoals bij het oudste AVC-clubrecord van Theo Bouwen op het onderdeel hinkstapspringen uit 1968. Zijn 12,52m staat na 50 jaar nog steeds als clubrecord te boek en het bijzondere verhaal dat daar bij hoort is onlangs op onze fraaie, nieuwe website gepubliceerd. Lees het verhaal van Theo Bouwen.

 

In het outdoorseizoen 2017 en het aansluitende indoorseizoen t/m 31-12-2017 zijn 25 clubrecord gevestigd. Dat lijkt veel, maar moet in het licht gezien worden van de 504 outdoorrecords en 213 indoorrecords die AVC inmiddels kent. Sommige atleten hebben meerdere records verbeterd en sommige records zijn door meerdere atleten gevestigd bij de estafette. Sommige records zijn geldig voor meerdere leeftijdscategorieën. Voorts kan een record een evenaring of verbetering betreffen dan wel een invulling van een vacant record (m.a.w. het onderdeel is nog niet eerder gedaan in die categorie). De voorzitter heeft persoonlijk alle nieuwe clubrecordhouders uitgenodigd voor de huldiging, waarvan 11 atleten aanwezig konden zijn. Deze klasbakken werden in oplopende volgorde van leeftijd opgeroepen en kort toegesproken met toelichting van hun prestatie (O= outdoor en I=indoor), waarvan u hieronder een beknopte samenvatting aantreft.

De nieuwe clubrecordhouders:


Tijs Spelbos
Minipupillen       40m (I)                      8,26”
,,               Balwerpen (I)                    13,60m
,,               Hoogspringen (I)                0,75m                 
De records in de jongste leeftijdsklasse van de minipupillen worden pas sinds 2017 bijgehouden. Tijs, op dat moment 7 jaar oud, maakte daar meteen gebruik van. Hij reisde helemaal naar Enschede om maar liefst drie vacante records ijzersterk in te vullen. Een hele uitdaging voor de volgende generatie minipupillen. Lees het verslag van zijn wedstrijd in Enschedé.

 

Sepp Schulte

Pupillen A           Hoogspringen(I)               1,30m

Sepp is een multi-talent. Hij heeft al meerdere clubrecords op zijn naam staan, maar zijn hoogtesprong was wel heel bijzonder. Met deze supersprong onttroonde hij tegelijkertijd maar liefst vier jongemannen, die allen eerder  1,25m hoog hadden gesprongen; op zich al een record! Ik kan overigens verklappen dat Sepp zich met zijn reeds in 2018 geleverde prestaties alvast op kan maken voor de huldiging van volgend jaar.

 

Hanke Pijlman

Junioren B          Tienkamp (O)                    4268p                negenkamp uit 1982, mentaliteit

Junioren A          60m Horden (I)                 10,12”                van maatje Sten van der Moer

Junioren A          Kogelstoten (I)                  7,86m                idem; nog steeds maatjes?

Hanke verbrak met zijn eerste tienkamp meteen een B-junioren record uit 1982, met de aantekening dat dit toentertijd een negenkamp betrof. Juist op het daarna toegevoegde tiende onderdeel - polsstokhoogspringen - maakte hij indruk door zichzelf met zijn spikes lelijk te blesseren en desondanks de tienkamp glorieus te voltooien; wat een bikkel! In het indoorseizoen (inmiddels A-junior) pakte hij twee records af van zijn maatje Sten van der Moer; maar ze zijn nog steeds vrienden!

 

Jeremy Wevers (met de afwezige Hugo Roelofsen, Mats Heine en Timo Stegink)

Junioren A          4x400m (O)                       3’31,41”              <53”, óók seniorenrecord uit 1984

Deze TDR-jeugdatleet leverde met zijn teamgenoten een topprestatie, die ook meteen een verbetering van het 34 jaar oude seniorenrecord betekende. De gemiddelde tijd die deze atleten voor hun 400m nodig hadden is minder dan 53”, waarbij er natuurlijk enige tijdswinst geboekt kan worden bij de wissel. Echter, die wissel is een complex en zenuwslopend gebeuren, zoals de Nederlandse dames op het WK in Londen helaas demonstreerden.

 

Calvin Hoogland

Junioren A          100m (O)                           10,81”

Senioren              60m (I)                               6,97”

Calvin is de eerste AVC-er die het clubrecord op de 100m onder de magische 11” bracht, en dat als A-junior! Zijn fenomenale 10,81”is overigens gelijk aan het Nederlands record van Dafne Schippers. Indoor (inmiddels senior) knalde hij vervolgens onder de 7”. Calvin legde de aanwezigen uit dat hij omwille van zijn atletiek-carrière voortaan als wedstrijdatleet voor de Amsterdamse club Phanos uit gaat komen. We zullen dus helaas geen AVC-clubrecords meer van hem kunnen noteren (alhoewel enkele AVC-masters opgelucht ademhaalden bij het nieuws dat hun records niet meer op de tocht stonden) wensen we hem alle succes toe en zullen we hem (natuurlijk figuurlijk) op de voet volgen.

 

Annette IJzer

Master 40-44 jaar                   Hoogspringen (O)            1,30m

                                             200m (O)                        34,46“

Annette evenaarde op het hoogspringen niet alleen het bestaande clubrecord, maar - minstens zo indrukwekkend - sprong met haar 1,30m even hoog als haar zoon Sepp! Haar 200m-record is eveneens sterk, waarbij ze met haar gemiddelde snelheid van meer daan 20 km/uur menig fietser (E-bike uitgezonderd) achter zich laat.

 

Albert Kavsek, Alex Schermer, Richard Dijkhuizen en Frank Stam

Master 50-54                    4x800m (O)                       9’59,0h”

Op de clubkampioenschappen werd voor het eerste een estafette 4x800m georganiseerd, waarin bovengenoemde mannen een kans op glorie zagen. Ondanks een 800m-durende inzinking van de slotloper (mannen, bedankt dat ik op deze voor een sprinter veel te lange afstand mee mocht lopen) werd nipt onder de 10 minuten gedoken. Heerlijk om die jonkies voor te blijven!

 

Maria Sofan

Master 60-64 jaar                  Verspringen                   3,32m

Boze tongen beweren dat er eigenlijk een paspoortcontrole aan te pas had moeten komen om te bewijzen dat Maria in de door haar opgegeven leeftijdsklasse thuis hoorde. De vertesprong van onze jeugdtrainster betekent een ijzersterk record. Voetbaltrainer Co Adriaanse (geconfronteerd met het feit dat hij geen hoogstaande voetballer was geweest) beweerde ooit dat een goed paard nog geen goede ruiter is, maar wij prijzen ons gelukkig met deze trainster die een atleet niet alleen kan uitleggen hoe het moet, maar het ook voor kan doen!

 

Frank Stam

Master 50-54                   100m (O)                           13,06“                 strijd binnen recordcommissie

                                      200m (O)                           26,55”                 20 jaar oude records van Dirk Klanker

Ook binnen de clubrecordcommissie heerst een gezonde rivaliteit. Dirk Klanker moest na 20 jaar afstand doen van zijn records op de 100m en 200m. 

 

Alle recordhouders kregen een cadeaubon om te besteden bij onze sponsor Oosterbaan Wandel- en sportschoenen in Alkmaar.
 

Tot slot: Records zijn er om trots op te zijn… en om verbroken te worden! De clubrecordcommissie hoopt in 2018 daerhalve nog heel veel nieuwe clubrecords aangemeld te krijgen.

 

Namens de clubrecordcommissie,

 

Frank Stam
 


Lees meer over gerealiseerde clubrecords in 2017

 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beer Cas woont in het AVC clubhuis en gaat graag als mascottebeer met de pupillen mee naar wedstrijden. Als een pupil een prijs… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven