Strand & Duinlopen

Geschiedenis van de Strand- en Duinlopen

Op zondag 27 oktober 2019 klinkt het startschot van een nieuw Strand- & Duinloopseizoen voor AV Castricum. Het 54e seizoen, en daarmee is dit evenement een van de oudste in de regio. In 1964 was de allereerste editie en in deze eerste jaren vond het evenement nog geheel plaats op het strand, waarbij er afwisselend richting Heemskerk, of Egmond werd gelopen. De kleding kon men op een hoopje leggen bij het strandplateau en welke kant op men op het strand moest lopen werd pas enkele seconden voor de start bekend gemaakt.

Na enkele jaren werd er afscheid van het strand genomen en liepen de deelnemers voortaan in de luwte van de duinen. Ondanks dat de regio en het duingebied van PWN een constante factor bleven bij de Boslopen, werd er nog regelmatig van start en finish lokatie gewisseld. Zo is niet alleen het terrein van Duin & Bosch hiervoor in beeld geweest, maar ook Geversduin en de Lepstukken. Ook vond het evenement in het verleden nog plaats op Camping Bakkum.

Sinds AV Castricum beschikt over een mooie atletiekbaan is dit ook de aanleiding geweest om de atletiekbaan als vaste uitvalsbasis te verkiezen voor de start en finish. Wel is het duingebied altijd als parcours behouden gebleven en sinds 2009 is ook het strand weer aan de route toegevoegd. Daarmee is de cirkel weer rond en zijn na vele jaren de Strand- & Duinlopen weer terug naar waar het zo’n 50 jaar geleden allemaal begonnen is.
 

Het patroon van de afstandsindelingen zal voor dit seizoen (2019/2020) gelijk zijn aan de afgelopen paar jaar:

Voor de jeugd is er bij elke Strand- & Duinloop een 2,3 km en 4,0 km opgenomen in het programma, en voor de deelnemers van 16 jaar en ouder is er de mogelijkheid om uit drie afstanden te kiezen. De kortste afstand is 4,0 km; de langste afstand is bij de eerste (27 okt. 2019) en laatste loop (2 febr. 2020) 12,4 km en bij de twee lopen in december (1 dec. 2019)  en januari (5 jan. 2020) is dat 15,0 km.

Aanvangstijden 
De 2,3 en 4 km starten om 10.15 uur. De langere afstanden om 10.50 uur. 

Meer informatie over parcoursen en afstanden
Lees hier meer over de diverse mogelijkheden.

Inschrijven
Lees meer

Deelname door kinderen
Voor de kinderen die nog niet zo vaak meegedaan hebben, kunnen ouders gewoon meelopen aan de 2,3 km. Om de uitslagverwerking aan de finish soepel te laten verlopen is het wel nodig dat de ouders die 2,3 km meelopen inschrijven en van start gaan mét een startnummer.

Filmpje
Filmmaker en AVC lid Anton Visser maakte tijdens de Strand- & duinloop van zondag 30 oktober 2016 een leuk filmpje van de start van de 2,3 km / 4 km loop.

Terug naar boven