Nieuws

Michel Butter Nederlands kampioen in Schoorl en vele persoonlijke records voor TDR-atleten

12 februari 2019 door Paula Vrolijk - de Vries
www.avcastricum.nl
Afgelopen zondag was een regenachtig Schoorl het decor voor de Nederlandse Kampioenschappen 10 kilometer op de weg. Het was de tiende keer dat de NK werd gehouden tijdens de Groet uit Schoorl Run. Met één Nederlandse titel, drie top-10 posities en talloze PR’s, was dit een zeer succesvol kampioenschap te noemen voor TDR.

Mannen
 

Het startschot voor de heren klonk om exact 14:30 uur. Voor TDR stond een hele delegatie mannen aan de start.

Het werd een behoorlijk snelle wedstrijd, het was Bashir Abdi die fel aan het tempo trok. Met een eerste kilometer van 2:42 werd het veld meteen op een lint getrokken. Bashir Abdi wist zich meteen los te maken van de groep en het was Michel Butter (lid van TDR & AV Castricum) die zich mengde in de internationale strijd. Hij sloot aan in de achtervolgende groep met de Belg Koen Naert en de Marokkaan Yakoub Labquira. Na 6 kilometer moest Butter dit groepje laten gaan. “Ik bleef heel lang aanhaken, maar het ging me net iets te hard. Ik ben zo lang als ik kon bij dit groepje gebleven, maar daar moest ik even van herstellen. Daarnaast had ik ook de nationale titel in mijn hoofd”, verklaart Butter. Hij herstelde voor ongeveer anderhalve kilometer en toen kwamen Bart van Nunen en Stan Niesten (lid van AV DEM) er al aan. Niesten zat in eerste instantie op een kleine afstand van Butter en van Nunen, maar in de volgende fase werd het steeds spannender, met Niesten die ook terug kwam in het groepje. “Ik had me als doel gesteld om vanuit de rug van Van Nunen weg te sprinten, maar ik ging toch versnellen met nog 800 meter te gaan om mijn titel veilig te stellen. Ik kwam nog heel erg dicht in de buurt van het internationale podium, maar dat mocht helaas net niet lukken. Desalniettemin ben ik erg tevreden met mijn vijfde titel en met deze tijd van onder de 29 minuten”, aldus een tevreden Butter, die uiteindelijk 4e werd in een tijd van 28:54. Meteen na de wedstrijd is hij vertrokken naar Kenia voor een maand om zich daar voor te bereiden op de marathon van Londen.
 

Een kleine minuut later komt Mahadi Abdi Ali over de finish. Hij maakt een enorm mooie comeback door in een persoonlijk record van 29:51 te finishen. Na een operatie aan zijn voet in mei en na een lang revalidatietraject met talloze alternatieve kilometers, laat hij zien dat hij weer helemaal terug is. Na een eindsprint voor een top 10 positie tijdens het NK, weet hij de finish te passeren als 8e Nederlander. “Dit resultaat betekent heel veel voor mij. Dat ik dit al laat zien in mijn tweede wedstrijd na mijn blessure had ik nooit verwacht. Nu vol zelfvertrouwen opbouwen naar de komende wedstrijden!”, aldus een opgelaten Abdi Ali.

Edwin de Vries (lid van TDR & AV Castricum), die na een zwaarbevochten race net tekort komt voor een top 10 positie, komt als 14e Nederlander over de finish in een tijd net boven de 30 minuten. De komende periode gaat hij zich voorbereiden in Kenia voor de komende wedstrijden.

Sten Stoltenborg, die altijd laat zien goed te presteren in regenachtige omstandigheden, maakt een mooie stap en finisht in een PR van 31:36. Niet veel later komt Edwin Sjerps over de finish in eveneens een PR van 31:44. Thomas Lewis laat als 800 meter loper zien ook te beschikken over een lange adem, en finisht meteen in een tijd onder de 32:00. Met een tijd van 31:54 komt hij als 59e Nederlander over de finish. Een kleine halve minuut later laat Duncan Steenbakker (lid van TDR & AV Castricum) zien een grote stap te hebben gemaakt op de lange afstand. Hij maakt zijn vooraf gestelde doel van sub 33 minuten meer dan waar door in 32:22 de finish te passeren. Rob Nijssen maakt zijn debuut op deze afstand en doet dit zeer verdienstelijk, door in 34:33 over de finish te komen.

Vrouwen
 

Exact 5 minuten later gingen de vrouwen van start. Het was te verwachten dat topper Susan Krumins zich al meteen los zou maken van alle Nederlandse dames, om onbedreigd naar de nationale titel te snellen in een fenomenale tijd van 31:11. Een stuk daarachter werd het een mooie strijd om de overige podiumplekken. Kim Dillen maakte zich al snel los van het achtervolgende groepje van zo’n 8 dames. In dit groepje zaten Bo Ummels en Britt Ummels, die ook kans zagen op een podiumplek. Het is Bo Ummels die als eerste uit het groepje moet lossen. Na een periode van haperingen in de voorbereiding door een blessure aan haar voet, en vele alternatieve kilometers, is ze net op tijd fit om deel te nemen aan de wedstrijd. “Op kilometer 3 had ik het mentaal even zwaar en moest het groepje laten gaan.” Maar vanaf kilometer 5 weet ze zichzelf weer te herpakken en kan ze verschillende dames oprapen die één voor één van het groepje afvielen. Het zijn Jacelyn Gruppen en Jasmijn Lau die alleen overblijven en strijden voor de derde plek. Met een harde laatste 5 kilometer weet Bo zich net niet te mengen in een strijd om het podium, maar finisht wel in een sterk PR van 20 seconden. “Ik had niet verwacht hier een PR te lopen en ben heel blij met het resultaat. Na een aantal weken waarin ik minder heb kunnen lopen, is dit een enorme opsteker. Nu deze vorm rustig uitbouwen en goed toewerken naar de komende wedstrijden”, aldus een opgelaten Ummels, die 5e Nederlander wordt in een tijd van 34:22.

Zus Britt finisht 15 seconden na Bo, ook in een PR van 34:37. “Na kilometer 4,5 moest ik het groepje die streed om plek 3 helaas laten gaan, maar ik kon wel steeds naar de dames die ook afvielen toelopen. Daardoor kon ik mijn focus goed behouden en na een felle eindsprint wist ik positie 6 veilig te stellen”, aldus een tevreden Ummels.

Lotte Krause liet een sterke race zien. Maar één seconde bleef ze verwijderd van haar PR en ze wist te finishen in een tijd van 35:52, goed voor een 16e positie. Eva van Zoonen (lid van TDR & AV Castricum) maakte na een lange afwezigheid weer haar comeback en finishte in een tijd van 37:31 als 32e dame. Kort daarop kwam Mariska Poel over de finish in een mooi PR van 38:03, een stuk sneller dan haar beste tijd van vorig jaar. Daarnaast deden nog drie junioren dames mee, in de naam van Cheryl Konijn (lid van TDR & AV Castricum) (tijd 40:30), Eline Runderkamp (tijd 41:11) en Noa Zoon (42:43).

Dit artikel is geschreven door Sten Stoltenberg van Team Distance Runners


 
www.avcastricum.nl
Dinsdag 31 maart ontvingen wij het trieste bericht dat ons AVC-lid Raquel Pereira is overleden. Veel te vroeg en met nog zoveel wil om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven