Nieuws

Groots sportief spektakel op Camping Bakkum

09 maart 2020 door Annette IJzer
www.avcastricum.nl

Zaterdag 7 maart was het een drukte van jewelste op de Zeeweg van Limmen naar het strand bij Bakkum aan Zee. Bijna de hele middag stond er een langzaam rijdende file tot aan Limmen en de oorzaak was de toestroom van niet minder dan 1200 atleten uit de regio Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Deze atleten kwamen met hun ouders, trainers en andere kennissen naar de camping Bakkum, waar AV Castricum de gastheer was van de finale van de regionale cross competitie en misschien wel 1500 auto’s wisten te verwelkomen.

 

Alles was deze zaterdag perfect:

- de organisatie van AV Castricum met een grote groep enthousiaste vrijwilligers,

- het weer met een strakblauwe lucht en een zonnetje,

- een fantastisch selectief cross parkoers met diverse heuveltjes en bochtige kronkelige paadjes, waar de sterkste atleten meedogenloos boven kwamen drijven,

- en bovenal … de mooie prestaties van de grote groep van zo'n 50 atleten en atleetjes van 6 tot en met 18 jaar oud van de thuisclub AV Castricum.

 

Er werden vele ereplaatsen behaald en bij de diverse prijsuitreikingen kleurde het podium meermalen oranje door de AVC atleten die individueel of als team in de prijzen waren gevallen.


Junioren AB

De jongens U20 (A junioren) en U18 (B junioren) liepen samen hun wedstrijd over 5000 meter. AVC had een sterke AVC afvaardiging met twee U20 en vijf U18 atleten, die allen trainen bij TDR en TDR Jeugd. Jesse Scheltema maakte de wedstrijd voor de U20 atleten hard in het begin en Djoao Lobles van AV Noordkop (de nr. 3 van het NK cross U20 de week ervoor), nam spoedig de leiding over van Jesse. Duncan Steenbakker moest hard werken om in het spoor van Djoao te blijven, maar zijn volharding werd beloond en hij wist in de laatste ronde de koppositie over te nemen en met ruime voorsprong in 17.37 minuten te winnen. Jesse Scheltema zag zijn initieel aanvallend lopen beloond met een 3e plaats in 18.17 minuten. De jongere U18 junioren liepen voor hun eigen klassement te midden van het U20 geweld. Toon van Vuuren leverde een verwoede strijd met zijn oudere broer Piet (U20; AV DEM) en door deze broederstrijd wist hij hoog in het U18 klassement van 37 atleten te eindigen op een 10e plaats. Door de goede klasseringen van Duncan, Jesse en Toon wist de AVC U20/U18 ploeg het teamklassement met grote voorsprong te winnen (AVC 15 punten, terwijl nummer 2 – Phanos – op 31 punten bleef steken). Milo Dekker eindigde als 14e in het crossgeweld. De jongere broer van Duncan, Wesley Steenbakker, heeft ook laten zien dat hij hard kan lopen. Hij finishte als 16e. Rowan Dekker volgde als 22e, en Kai Deumers ten slotte werd 29e.

Het meisjes U20/U18 team (A en B junioren) van AVC bestaande uit louter TDR junioren was ernstig verzwakt door de blessures van toploopsters Femke Been en Richelle Kanis (beiden U20). Juul Schuit liep als 400/800m loopster en zeer sterke wedstrijd over 3000 meter en wist met een tijd van 12.27 minuten de 7e plaats in de categorie U18 te veroveren na een felle eindsprint op de laatste 100 meter. Pipp Pauzinga revancheerde zich prima voor haar matige optreden tijdens het NK cross de week ervoor in Emmeloord, en door haar 13e plaats in 12.57 minuten mocht de AVC U20/U18 ploeg alsnog de beker voor de 3e plaats in het ploegenklassement in ontvangst nemen.


Junioren C

Bij de jongens junioren C liep Sem Verkaart, die sinds een jaar bij de TDR jeugd traint, een dappere race over 3500 meter en kwam als 11e van de totaal 60 jongens over de meet in 14.08 minuten. In zijn team zaten ook Sven Schilder, Alec Deumers en Owen Prins uit de reguliere AVC trainingsgroepen. Sven kwam als 50e over de streep, en was trots dat hij deze finale mocht lopen. Alec Deumers had even van te voren zijn broer Kai aangemoedigd, en mocht nu zelf aan de bak. Zijn tijd van 17.36 minuten over de 3500 meter was dan ook helemaal niet verkeerd voor een eerstejaars C-junior. Owen Prins was met z'n ouders op de fiets uit Uitgeest gekomen, een goede beslissing gezien de enorme verkeersopstoppingen. De fietstocht betekende tevens een lekkere warming-up voor Owen, hij eindigde op een 59e plaats.

 

De 5 AVC/TDR meisjes C junioren waren van tevoren door de kenners uit de regio, maar ook door trainer Eugène van Kruchten, duidelijk in een favorietenrol gemanoeuvreerd. De 5 jonge atletes wisten met deze rol zeer professioneel om te gaan en lieten zich niet gek maken. Vanaf het begin van de 2000 meter lange wedstrijd maakte Sien van Vuuren de wedstrijd hard en liet al haar mede-atletes zwoegen om bij te blijven. Haar race-strategie was duidelijk en ze probeerde door het hoge tempo haar tegenstandsters te slopen. Naderhand bleek ook dat er een andere reden was waarom ze zo hard ging, want ze wilde direct na de wedstrijd zo snel mogelijk in de auto stappen om met haar familie naar Heerenveen te gaan voor een middagje topschaatsen (Finale Wereld Beker Schaatsen in Thialf). Haar goede wedstrijdmentaliteit leverede haar tenslotte een 2e plaats op in 7.07 minuten. Sien eindigde net achter de sterke Jikke van der Ploeg van AV Triathlon, die in de laatste meters net iets meer energie over had en daarmee de overwinning in de wacht kon slepen. Marlotte Vliese hield zich ook uitstekend staande in het grote veld van 61 C-juniores en werd 11e in 7.54 minuten. Opvallend was dat Marlotte onmiddellijk na de wedstrijd als eerste maar bleef vragen op welke plek haar vriendin en trainingsmaatje Sien was geëindigd. Het leek erop dat ze dit belangrijker vond dan haar eigen prima 11e plaats.

Niet ver achter Marlotte werd de 1e jaars C-juniore Iris Kleverlaan uitstekend 16e in 8.09 minuten. Iris gaf vorige week bij de Parnassia Cross in Castricum al blijk in goed vorm te verkeren door als 1e van alle deelnemers de 2500 meter af te leggen. Ze heeft de afgelopen maanden op proef meegetraind met de TDR Jeugd groep en de trainers van TDR hopen dat ze binnenkort ook gaat beslissen om helemaal bij TDR te gaan trainen. Door de hoge klasseringen van Sien, Marlotte en Iris werd de favorietenrol voor het ploegenklassement helemaal waargemaakt en eindigden de 5 meisjes inderdaad op de hoogste trede van het erepodium. Nadat de kruitdampen van de pittige strijd waren opgetrokken bleek echter dat die overwinning uiteindelijk helemaal niet zo gemakkelijk tot stand gekomen was. AVC had 17 punten, maar ook hun directe tegenstandsters van Triathlon uit Amersfoort (die in het individuele klassement de 1e en 3e plaats wisten te pakken) hadden eveneens 17 punten. Dankzij het feit dat Iris als 16e de best geplaatste derde atleet van deze 2 ploegen was werd AVC 1e in het ploegenklassement (het 3e Triatlon meisje werd 25e). Franka Holland wist beslag te leggen op de 45e plaats in het klassement. Met Britt Duinmeijer op de 56e plaats was het team weer compleet.

Junioren D

Sepp Schulte was gebrand om een goede race te lopen tijdens deze thuisfinale, voor hem dé wedstrijd van het jaar. Dit lukte hem uitstekend, en Sepp was dan ook dik tevreden met zijn 3e plaats bij de jongens junioren D2. Met een op het juiste moment ingezette eindsprint wist Sepp nog een directe tegenstander te verrassen. Op het podium kreeg hij uit handen van niemand minder dan Burgemeester Mans zijn welverdiende beker uitgereikt. Sepp liep de 2000 meter wedstrijd in 7.16 minuten. Trainingsmaatje Mike Osendarp eindigde keurig in de middenmoot op de 35e plaats. Na een rommelig seizoen met griepjes en een pijnlijke knie lijkt Mike gelukkig zijn vorm terug te hebben. Lasse Opdam wist beslag te leggen op de 59e plaats. Door ziekte van het 4e lid van het team jongens junioren D2, kon tot zijn grote vreugde reserve-loper Ilmar Schramp het team inschuiven. Ilmar liep een prima wedstrijd, finishte als 63e, en was oprecht trots op zijn prestatie. 

Bij de jongens junioren D1 liep Bandi Leijen een uitstekende wedstrijd. Hij had zo zijn eigen tactiek om de tegenstander te imponeren, namelijk enorme spikepuntjes van 12 millimeter. Hiermee had Bandi extra goede grip op de soms modderige paden; hij finishte op de 33e plaats van de wel 65 atleten (1500 meter in 8.30 minuten). Hoewel Imme de Reuver graag meedeed aan de crossfinale, kan hij eerlijkgezegd niet wachten tot de zomerwedstrijden beginnen. Want crossen is leuk, maar hoogspringen en hordenlopen nog veel leuker. Imme werd 58e op Camping Bakkum. Koen Spelbos was de hekkensluiter, met rode wangen kwam hij relaxed over de finish. Hij heeft zich vooral niet gek laten maken in het crossgeweld. 

Mini pupillen
Tom de Ruijter, Jent de Reuver, en de rennende broertjes Manuel en Maxwell Berroa Matteo vormden een heus finaleteam. Concentratie bij de start, om de boom heen, de heuvel op en weer af, en ondertussen de modderpoel ontwijken. Wat een parcours en wat een race! Tom was als eerste AVC'er weer binnen, zijn 750 meter ging in 4:18 minuten (13e plaats). Manuel, Jent en Maxwell zaten er vlak achter. Maxwell is nog supermini, een jaar jonger dan de rest. Volgend jaar wordt jouw jaar Maxwell, je hebt nu al heel mooi ervaring op kunnen doen. De jongens eindigden knap als 5e in het ploegenklassement.

Pupillen C

Bij de jongens verdedigde Otis Imeson de eer van AVC. Otis doet nog niet zo heel lang aan atletiek, en werd superknap 20e tijdens deze finale. Geweldig gedaan!
Het team meisjes pupillen C - met onze toppers Fay Bergfeld, Sanne Nederlof, Fay Tuijn en Roos Bekker - waren duidelijk op jacht naar een podiumplek. Fay en Sanne liepen het eerste stuk mooi samen op, waarbij Fay uiteindelijk de snelste benen naar de finish had. Fay eindigde op een uitstekende 6e plek. Sanne volgde een paar seconden later als 9e. Fae wist op het laatste stuk nog wat atletes in te halen en werd 24e, gevolgd door Roos als 26e. Fay, Sanne en Fae zorgen voor de punten, waardoor dit team op een fantastische tweede plaats in het ploegenklassement eindigde. Trots als een pauw stonden de meiden op het podium. De enorme beker mag natuurlijk eerst mee naar school, daarna zullen we 'm plaatsen in de AVC prijzenkast. 

Pupillen B
Trainster Judith had een mooi finaleploegje; Jip de Ruijter, Tom Oorthuizen, Luke Feeke en Dex Zonneveld gingen het geweld aan met nog 70 andere atleten. Met zoveel deelnemers was het dringen op de startlijn, wordt er flink geduwd en getrokken in de meters na de start, en zagen we in alle startgroepen regelmatig valpartijen. Onze bikkels lieten zich de kaas niet van het brood eten en hielden zich keurig staande. Jip en Tom finishten op slechts enkele seconden na elkaar als 26e en 31e. Luke is eigenlijk een supersnelle sprinter, maar crossen kan hij ook! Zo stond hij zomaar in de finale, waar hij als 57e finishte. Dex Zonneveld - we kunnen het niet vaak genoeg zeggen - loopt op 21 juni in Alkmaar mee met de Kika Run. Hij gaat daar 5 kilometer hardlopen, om geld op te halen voor Kika. Zijn zusje Nina vecht namelijk al twee jaar tegen een hersentumor. Klik hier om te zien hoe je Dex kunt sponsoren. 

Pupillen A1
Bij de jongens had alleen Cian zich weten te plaatsen voor de finale. Geen probleem voor deze coole kikker, Cian gaf alles en werd netjes 43e in het enorme deelnemersveld.
Bij de meisjes was Elin Bernhard onze troef. Helaas had dit bescheiden meisje niet helemaal de juiste uitgangspositie bij de start weten te veroveren, waardoor ze onderweg vooral aan het inhalen was. Uiteindelijk heeft Elin zich naar voren weten te werken tot de 22e plek. Klasse Elin! Jasmijn Kloek bezat ook het felbegeerde ticket voor de finale. Aangemoedigd door trainer Sten via de speaker vloog Jasmijn over de heuveltjes van de camping, om als 46e van de wel 73 atleten weer bij de finish te komen. Goed gedaan meiden!

Pupillen A2
En dan tot slot de pupillen A2 van deze prachtige finaledag. Bij de meisjes team-Gigi. Want door het sterke optreden van Gigi in de voorronden, mochten ook dit jaar al haar trainingsmaatjes weer gezellig mee in het finaleteam. En dat laten dit toffe meidenteam zich geen twee keer zeggen; in vol ornaat stonden Gigi Martens, Elles Neeft, Elin Binkhorst en Maartje Wit vrolijk aan de start. Met ook weer op deze finale een verrassend goed optreden van Gigi, zij finishte geweldig knap binnen de top-10 van al die meiden uit wel drie provincies (8e in 6.31 minuten over 1500 meter). Elles was meegereden met Elin vanuit Uitgeest. Onderweg werd het nog even spannend, want Provinciale weg en Zeeweg stonden vast als gevolg van de afgesloten Leeghwaterbrug in Alkmaar, het mooie strandweer en natuurlijk de vele bezoekers aan Camping Bakkum. Maar gelukkig stond iedereen op tijd aan de start. Elles liep een prima finale, zij finishte als 43e. Elin en Maartje kijken uit naar het zomerseizoen, want crossen is niet hun ding. Maar toch stáán ze er iedere wedstrijd maar weer, en zo kwam het dat ook dit meidenteam een helemaal niet verkeerd als 10e team eindigde in het ploegenklassement.

Bij de jongens A2 pupillen stonden Noah Beentjes, Jari Knaapen en Wout Wieringa aan de start. Noah kwam letterlijk over de finish rollen; net na de finishlijn struikelde hij over z'n eigen benen. Door als 35e atleet van de 70 deelnemers te eindigen is grote klasse Noah! De jongens hadden in de weken voorafgaand aan de cross wat finalistentrainingen gehad van Bernd; er werd geoefend in het snel wegkomen bij de start, en in hoe om te gaan met het elleboogwerk (niet zelf met je ellebogen werken, maar het elleboogwerk van anderen natuurlijk). Dit gaf al onze finalepupillen veel zelfvertrouwen. Bekijk de foto's maar eens wat er gebeurde met Jari; hij werd vastgepakt bij z'n schouder door een atleet van een andere vereniging, maar rende vol zelfvertrouwen verder. Jari finishte als 54e. Wout had z'n vader meegenomen voor mooie actiefoto's. Hij staat er zelf ook goed op, want hij liep dan ook een prima finale en eindigde als 62e.

De aanwezige trainers Guido, Eugène, Kees, Toby, Janine, Maria, Hanke, Isa, Lucas, en Judith zijn supertrots op alle junioren en pupillen die meegedaan hebben. Eigenlijk is iedereen die de finale bereikt heeft een winnaar! De trainers hadden voor de CD junioren en pupillen daarom zelfs een cadeautje in petto, namelijk een dikverdiende chocoladepaashaas.

Grote dank aan alle vrijwilligers die dit loopfestijn mogelijk gemaakt hebben. Met als stuwende kracht natuurlijk Wim Res, die een enorme klus klaarde. Maar ook de begeleidende fietsers, de parcoursposten, de starter, de mensen op het secretariaat, de ploeg bij de finish, de 'chipknippers' die 1200 chips van schoenen verwijderden in de finishtent, de EHBO'ers, de speakers, en de mensen van de catering, de voorzitter, en noem maar op.
En bovenal natuurlijk Camping Bakkum, enorm bedankt voor de gastvrijheid!

Voor alle uitslagen, klik hier.

Voor ALLE foto's, klik hier.
Je vindt er onder andere de foto's van fotograaf Bert Oudendijk. Hij maakte van bijna iedere atleet een fraaie actiefoto. De foto's van de junioren vind je hier. Het album van de pupillen vind je hier.

 

 


www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Looptrainer Wim Noom heeft, voordat de lockdown begon, iedere zaterdagochtend om half negen vanaf het clubhuis foto’s gemaakt. Dit… Meer >
 
www.avcastricum.nl
De pupillentrainers schreven een ingezonden brief aan de pupillen, hun ouders en alle andere AVC'ers: "We hadden onze… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Na de pupillen en de junioren is er nu ook groen licht gegeven om de trainingen voor atleten van 18 jaar en ouder (senioren en masters)… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Tijdens de persconferentie van 6 mei is bekend geworden, dat vanaf 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven