Nieuws

De marathon van mijn opa & Hoe een koe een haas vangt

22 april 2018 door Jeroen Kuipers
www.avcastricum.nl
AVC'er Jeroen Kuipers (links op de foto) loopt vandaag (22 april 2018) de hele marathon van Enschede. Hij deed vorig jaar (op 23 april 2017) mee aan de halve marathon van Enschede, terwijl hij een half jaar daarvoor nog nooit had hardgelopen. Wij wensen hem veel succes toe! Hij zal een verslag schrijven over zijn eerste marathon. Hieronder lees je hoe zijn opa de aanleiding voor deze uitdaging was, en hoe het Jeroen vergaan is in de voorbereidingen en zijn belevenissen in Enschede.

"Het was vorig jaar op een verjaardag in september dat mijn neef, nicht en ik hebben afgesproken om mee te doen aan de halve marathon van Enschede. 'Moet te doen zijn', hoor ik mezelf nog zeggen, maar dat zegt bar weinig over de kans van slagen. Er was wel een goede aanleiding want anders waren we waarschijnlijk nooit op het idee gekomen.

De marathon van Enschede is namelijk opgericht door onze opa, Gerard Kraemer. Dat was in 1947 samen met de Tjech Dubovsky. Hij had toen nooit kunnen bedenken dat er 100.000 bezoekers op af zouden komen. Ongekend voor die tijd. Van de 51 lopers die meededen komen er uiteindelijk 33 over de finish. Het enorme bezoekersaantal was de reden dat er binnen een maand werd besloten om vanaf dan tweejaarlijks een marathon te organiseren.

In 1991 werd dat jaarlijks en op dit moment is de marathon van Enschede de oudste marathon van Nederland. Jaarlijks doen er 10 tot 11 duizend lopers aan mee. Internationaal staat Enschede qua tijd op een 8e plaats in de ranking (aldus Wikipedia). Het evenement is uitgeroepen tot beeldbepalend evenement voor Overijssel en de stad Enschede. Al met al best iets om trots op te zijn en voor ons een goede reden om mee te doen.

Dus in oktober (ik moest nog even wennen aan het idee) begonnen met hardlopen. Aanvankelijk gestart met één keer in de week. Ik loop altijd in het bos samen met onze hond Banjer, een witte Golden Retriever. Hij heeft een geheel eigen stijl van hardlopen die enigszins verschilt van de mijne, in die zin dat hij bij voorkeur met enige regelmaat totaal onverwacht de bosjes in schiet waardoor ik (er achteraan) tamelijk uit mijn ritme raak (en uit m’n humeur na verloop van tijd). Na een paar keer oefenen worden  we het eens dat we gewoon doorlopen tenzij het echt belangrijk is. Het ‘plan’, voor zover je kunt spreken van een ‘plan’, is om de kilometers  langzaam op te bouwen maar dat idee verandert al snel als ik na een week of vier last begin te krijgen van mijn enkels. Dus op aanraden van Annette IJzer, die hard moet lachen om mijn schoenen (‘vind je het gek…’), met spoed doorverwezen naar Roy van de loopwinkel Oosterbaan. Daar blijkt al snel de oorzaak: over-pronatie, en niet zo’n beetje ook. Als een dronken ooievaar op klapschaatsen. Na wat passen en meten en diverse loopfimpjes verder gaan we met de juiste schoenen naar huis. Vanaf dan zijn de enkelklachten verdwenen. Het ‘plan’ weer opgepakt en in november opgebouwd naar 8 kilometer, begin december naar 10 en eind december lukt het om 12 kilometer te lopen afgewisseld met kortere loopjes van 4, 7 en 9 kilometer.

Naarmate de afstanden langer worden komt ook de pijn in de knieën. Het is duidelijk dat pezen, banden en gewrichten tijd nodig hebben om aan de belasting te wennen. Dus als knieën of kuiten nog niet goed voelen dan gaat de training naar een dag later. Dat werkt, en gaandeweg wordt het herstel beter en neemt de last van de knieën na het trainen steeds meer af. Als het tijdens de training echt niet lekker gaat dan breek ik hem gewoon af. Banjer heeft er een stuk minder moeite mee. Hij heeft ook een slimme truc bedacht door als sleephond heel sneaky het tempo te drukken als hij er geen zin meer in heeft. Niet altijd handig maar wel goed voor je conditie.

Op Oudjaarsdag loop ik met Toby Schulte (links op de foto) de 10 km van de Strand- & duinloop; de Oliebollenloop bij AV Castricum. Het gaat aardig hoewel mul zand en tegenwind niet mijn favoriet zijn. Desondanks lekker gelopen en leuk om voor de allereerste keer zo’n loop mee te maken. Het brengt toch een heel andere drive naar boven dan ’s ochtends met zijn tweeën in het bos. Het blijkt ook een goede stimulans in de training. In januari staat de teller op 13 kilometer en half februari lukt het voor het eerst om 16 te lopen. Op aanraden van Toby haak ik op maandagavond een paar keer aan bij de trainingsgroep van Arie Smit. Een gezellige groep met goede lopers waar ieder op zijn eigen niveau kan meetrainen. Dat bevalt goed dus ik besluit na een poosje om te gaan inschrijven bij de atletiekvereniging. Een half jaar geleden had ik dat echt niet gedacht. Zo zie je maar. Eind maart begint de tijd ineens te dringen. Op 23 april moet het gebeuren. Twee weken voor de tijd loop ik voor het eerst 19 kilometer. De bedoeling was eigenlijk 18 maar de route was 17 en het extra rondje was wat ruim bemeten. Het herstel  daarna gaat goed dus doe het een week later nog eens. De laatste week niets meer gedaan.

Op zondag 23 april stond ik aan de start met mijn neef Casper. Mijn nicht is geblesseerd maar komt ons aanmoedigen samen met de rest van de familie. Mijn startnummer is 2007, het geboortejaar van mijn zoon. Een bijzonder toeval. We moeten even zoeken hoe het werkt met de startvakken. We besluiten uiteindelijk om in het vak 2.10’ te gaan staan. Het is fris. Zenuwen heb ik niet maar  wel een enorme drang om weg te willen. Hier heb je toch een half jaar naartoe gewerkt, dus laat het nu dan ook maar gebeuren. Er staan 2300 lopers aan de start. Na een poos wachten komt de stoet komt langzaam in beweging en zijn we weg. Het eerste deel van het parcours gaat door de binnenstad. Het is smal en druk met veel publiek langs de kant. We lopen de eerste 8 kilometer samen en besluiten daarna om op te splitsen. We genieten van de de route, de mensen die langs de kant staan aan te moedigen en de tentjes met muziek.

Vanaf een kilometer of 8 pak ik elke waterpost maar mee. Ook worden er gelletjes uitgereikt. De benen voelen goed maar op het eind wordt het wel zwaarder. Een lang recht stuk vals plat met tegenwind. De laatste kilometers haak ik aan bij een snellere voorbijganger. De finish komt langzaam in zicht. Het gaat lukken! Ga even later met een grote grijns over de streep. Omdat ik ben vergeten naar de klok te kijken kijk ik om naar de tijd: 1.51? Dat kan niet! Per ongeluk ergens afgesneden?... Snap er niets van tot ik naar de split op Runkeeper kijk. Een stuk van 8 kilometer onder de 5 minuten  en een slotkilometer van 4.30... Er moet iets in de pasta bij de Italiaan hebben gezeten, dat kan gewoon niet anders! Even later komt Casper binnen. Wat een feest. We hebben het allebei gehaald en wat een geweldige belevenis is het geweest. We vieren het in de stad samen met de rest van de familie. Later vertelt iemand dat er nog zoiets bestaat als een netto tijd die nog wat flatteuzer uitvalt (1.48.45).

Terugkijkend op afgelopen half jaar was het een leuke ontdekkingsreis met vallen en opstaan. Er is veel informatie te vinden op internet over trainen, looptechniek en voeding, maar ervaringen van andere lopers zijn ook erg handig. Ik heb veel gebruik gemaakt van de wandelroutes in de omgeving. Die zijn soms ook te combineren tot andere afstanden door halverwege op een andere kleur over te stappen. Volgens Runkeeper uiteindelijk 47 keer gelopen met een totale lengte van 414 kilometer verdeeld over ongeveer 25 weken. Uiteindelijk waren (naast goeie schoenen en voeding) regelmaat en rust eigenlijk het allerbelangrijkste. Ja, en tot slot ga ik me bij deze dan toch maar committeren door  te zeggen dat ik volgend jaar de hele van Enschede ga lopen (ai, nu al spijt). Volgend jaar is namelijk de 50e editie dus dat is een mooie gelegenheid. Oh ja, en hoe een koe een haas vangt? Met oefenen, wat geduld een beetje mazzel … en dan op tijd aanhaken."


 

 
www.avcastricum.nl
Dinsdag 31 maart ontvingen wij het trieste bericht dat ons AVC-lid Raquel Pereira is overleden. Veel te vroeg en met nog zoveel wil om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven