Nieuws

Zware editie van Chimay 2018

22 april 2018 door Irene Kos
www.avcastricum.nl
Op vrijdagochtend 20 april was het weer zover. Het jaarlijkse loopweekend van de Egmondgroep, onder leiding van Ari Smit. Al rond 7:00 uur toog de eerste groep, van de in totaal 13 atleten, richting Moulin de la Hay.

Deze groepsaccomodatie ligt in Baileux, een kleine deelgemeente van de stad Chimay aan de uiterste zuidwestelijke rand van de Ardennen. De reis verliep voorspoedig. Waarbij België soms wat grijs, grauw en uitgestorven lijkt werd er nu enorm genoten van de groene schoonheid van het heuvelachtige landschap. Alles in bloei, de lucht blauw en de warme zon die ons verwelkomde. Na een heerlijke lunch van gastdames Magda en Aya ging de groep te voet naar het kleine dorpje Lompret, waar bij Auberge de l'eau Blanche de eerste Chimaybieren werden genuttigd. Na twee uurtjes te hebben doorgebracht op het zonovergoten terras en enkele bieren later werd de terugweg ingezet. Het is elk jaar weer een uitdaging om zo veel mogelijk van de paden af door het bos en de weilanden de weg terug te vinden. Bij terugkomst in het huis hebben we genoten van een pastamaaltijd van Magda met een ouderwetse vlaflip toe. Na de maaltijd werd de kennis getest van de groep met het ‘30 seconden’ spel, dit leidde uiteindelijk tot een overwinning voor team Peter Bloedjes, Frank, Magda en Irene. Na nog wat biertjes en lekkere likeurtjes werd even na middernacht het licht uitgedaan.

 

Zaterdagprogramma
Na een warme nacht heeft de groep zich na een goed ontbijt klaargemaakt voor het ochtendprogramma. Eerst was er een stadswandeling door het oude centrum van Couvin, daarna is de groep naar het pittoreske plaatsje Bruly-de-Pesche gereden voor een bezoek aan de Hitler bunker. Dit piepkleine dorpje is op 22 mei in 1940 gekozen als hoofdkwartier voor Hitler om vanuit dit strategische geografische punt de aanval op Frankrijk op te zetten. In een heel korte periode werden alle bewoners geëvacueerd, zij moesten binnen enkele uren hun huis en hun eigendommen voor de Duitsers achterlaten. Zo’n 200 Duitse arbeiders hebben in korte tijd het hoofdkwartier opgebouwd, dit bestond uit twee barakken een bunker en een schuilkelder. Er werd een parkachtige tuin aangelegd met een rotonde waar Hitler zijn medewerkers kon toespreken. Hitler kwam op 6 juni 1940 aan en verbleef hier uiteindelijk 22 dagen. Nadat Hitler hier weg was, is de schuilkelder in gebruik genomen door de verzetsbeweging. Na dit indrukwekkende bezoek gingen de atleten weer ‘huiswaarts’ voor de lunch en lichamelijke en mentale voorbereiding op de 14,3 km van Jogging de la Principauté à Chimay.


De wedstrijd in Chimay

De zon scheen nog steeds even uitbundig als de dag ervoor, we wisten dus zeker dat met een temperatuur van ca 25 graden het een hele warme editie zou worden. Om 15:00 uur klonk dan het startschot, alle dertien atleten klaar voor een zeer warme trailrun met in totaal ruim 166 hoogtemeters, waarbij twee zeer steile klimmen van beiden ongeveer een kilometer lang. Er werd dan ook gretig gebruik gemaakt van de (extra) verversingsposten met water en Chimay-bier voor de echte biergenieters onder ons.

De loop gaat eerst door Chimay heen en dan via de kasteeltuin, waar alle lopers worden toegewuifd door de prinses van het kasteel van Chimay, het bos in. Het parcours wat voorgaande jaren vooral modderig was, lag er nu groen en in volle bloei bij. De single-tracks in de bossen worden afgewisseld met kleine kerkjes en oude boeren schuren. De lokale bevolking steunt ons door dik en dun, ze staan klaar met waterpistolen en tuinsproeiers voor de nodige verkoeling. De laatste vijf kilometer worden we langs het meer van Virelles geleid en verwelkomd door de lokale blaaskapel van Virelles om vervolgens de weg te vervolgen door de lokale kroeg waar er voor de durfals een shotje Absint klaar staat op de bar. Nadat de Absint weggespoeld is met Chimaybier, is het tijd voor de laatste kilometers. Er volgt nog een zeer steile klim door een bosrijk gebied om vervolgens de laatste 800 meter af te leggen naar de finish. Alle atleten hebben heelhuids de eindstreep gehaald.
Na een verfrissende douche waren we klaar voor de prijsuitreiking en de traditionele tombola waar de hoofdprijs je gewicht in Chimaybier is. De dames van de groep gekleed in Wallonische stijl, met een mooi kleedje (=Vlaams voor jurkje) en hakken aan, integreerde moeiteloos met de lokale bevolking. Maar liefst vijf AVC atleten Nanda, Mieke, Peter Bloedjes, Robert en Jean hadden een prijs in de tombola. Helaas is het AVC weer niet gelukt om de grote bierprijs in de wacht te slepen.

Moe en voldaan keerde de groep weer terug naar Moulin de la Haye voor een feestelijke slotavond met een heerlijk drie-gangen diner onder leiding van chefkok Aya Wolters. Er werd geproost, gelachen, gezongen en sterke verhalen verteld. Zo rond middernacht werd het weer stil in Baileux.
 

Zondagprogramma

Op zondagochtend werd er na het ontbijt de handjes uit de mouwen gestoken om het groepsverblijf weer te kuizen om het schoon en rein achter te laten voor de volgende groep bewoners. Voor de laatste activiteit ging de groep richting Brussel. In Louvain-la-Neuve werd een bezoek gebracht aan het Hergé-museum. Dit is een museum rond de stripauteur Georges Remi, alias Hergé. De nadruk ligt op zijn belangrijkste creatie, stripfiguur Kuifje. Dit leuke museum was tevens het sluitstuk van een heerlijk sportief en gezellig weekend.

 

Tot slot, een extra dankwoord voor onze gastdames Magda en Aya en hulde aan de organisatie van dit weekend door trainer Ari Smit. Volgend jaar weer?

 

 

 

 

 

 

www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl
www.avcastricum.nl

 
www.avcastricum.nl
Vanaf nu: voor alle pupillen online trainingen! Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag 3 nieuwe leuke oefeningen van de… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beste AVC leden, Een leeg sportpark, geen atleten op onze atletiekbaan en ook geen trainingen terwijl nu de periode aanbreekt om… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Michel Butter, lid Team Distance Runners en AVC: "Geen voorjaarsmarathon, dus de bal even laten leeglopen en weer hard oppompen… Meer >
 
www.avcastricum.nl
Beer Cas woont in het AVC clubhuis en gaat graag als mascottebeer met de pupillen mee naar wedstrijden. Als een pupil een prijs… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven